Ve zlínské nemocnici přibývá pacientů, kteří si nechávají odstranit chrápání

ZLÍN - Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně eviduje nárůst počtu pacientů, kteří si přijdou nechat odstranit chrápání pomocí šetrné metody Celon. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek řekla mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Lékaři ze zlínského oddělení ORL jsou jedinými ve Zlínském kraji, kteří chrápání touto metodou odstraňují. Zákrok je šetrnější ke tkáním, méně bolestivý a také levnější než klasická nebo laserová chirurgie. „Počet takto operovaných pacientů stále roste, loni jich bylo kolem 25. U dalších zhruba 20 pacientů ročně používají lékaři klasickou operaci,“ poznamenala Havlíková. Chrápání se chtějí zbavit hlavně muži, kteří tvoří tři čtvrtiny operovaných.

„Přístroj provádí radiofrekvenčně indukovanou termoterapii. To znamená, že tepelně ošetříme tkáně, které jsou pod sliznicí, tedy hlavně svalovinu měkkého patra. Tkáně se po ošetření teplem zjizví a tím zmenší objem. K tepelnému ošetření slouží sonda, kterou bodově zapíchneme do čtyř až šesti míst svaloviny. Při této metodě vůbec neřežeme do sliznice, protože právě narušení nervových zakončení ve sliznici způsobuje po klasické nebo laserové operaci výraznou bolestivost,“ popsal operaci primář ORL oddělení Martin Světlík.

Zákrok v lokálním umrtvení trvá zhruba 20 minut. „Jde o ambulantní záležitost a po výkonu odchází pacient domů. Většina lidí jde druhý nebo třetí den po operaci do práce. Na kontrolu je zveme za čtyři až šest týdnů. To už nám mohou říct, zda je jejich stav lepší nebo zda je efekt nedostatečný. V tom případě můžeme zákrok opakovat a pooperačním jizvením měkké patro dále zkracovat. Nehrozí tedy, že by byl rozsah zákroku větší, než je třeba, jak je tomu u jiných metod, kdy je zcela odstraňována část sliznice,“ uvedl primář Světlík.

Tuto metodu lze podle něj použít i u dětí. „Mají často zbytnělé krční mandle a tím zhoršené dýchání. Dříve bylo nutné mandle nebo jejich část odstranit, teď je můžeme jen zmenšit. U dětí do 15 let však vyžaduje zákrok celkovou narkózu,“ doplnil primář. Dodal, že pomocí zařízení lze ošetřit i kořen jazyka, který v některých případech vadí dýchání, a zmenšit tím jeho objem. Tento stav je jinak řešitelný pouze rozsáhlými operacemi obličejového skeletu.

Chrápání může být i příznakem nemoci. Primář Světlík vysvětlil, že vzniká buď při špatné nosní průchodnosti, obvykle při vybočení přepážky, nebo zbytněním nosních sliznic. Nejčastěji je však příčinou problém v dutině ústní, když svalovina měkkého patra s přibývajícím věkem ztrácí správné napětí a tím se zmenšuje prostor pro dýchání za vzniku nepříjemného zvukového fenoménu.

Samotný výkon hradí pojišťovny, sondu však ne. „Sondu si musí pacient koupit. K použití na mandle, jazyk nebo měkké patro ji u nás pořídí za zhruba 6400 korun, sonda do nosu stojí asi o dva tisíce méně,“ uzavřel primář s tím, že sonda zůstává pacientovi a v případě potřeby opakování zákroku ji u stejného pacienta lze po adekvátní antimikrobiální přípravě znovu použít.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x