Ve Zlínském kraji recyklují nejlépe studenti ze Zlína a žáci z Bystřice pod Lopeníkem

ZLÍN - Více než 6,5 tun vysloužilých elektrozařízení vysbírali v rámci projektu Ukliďme si svět žáci základních a středních škol Zlínského kraje. Agentuře Mediafax to ve středu řekla Taťána Pokorná ze společnosti Elektrowin.

Zlínský kraj tak na pomyslném žebříčku mezi kraji obsadil 11. místo. Nejlepší školou na Zlínsku se v celkovém množství stala Střední škola podnikatelská a Vyšší odborná škola Zlín, jejíž žáci přinesli přes 1,4 tuny vysloužilých elektrospotřebičů. V přepočtu na žáka pak první místo patří Základní a mateřské škole Bystřice pod Lopeníkem se 47 kilogramy na hlavu. Projektu Ukliďme si svět se letos v celé republice zúčastnilo téměř 200 tisíc žáků ze 700 přihlášených škol.

Ve Zlínském kraji se do projektu zapojilo celkem 46 škol s 12,5 tisíci žáky. „Letošní ročník osvětové kampaně Ukliďme si svět se setkal s nebývalým zájmem škol i jejich žáků. Zúčastnilo se ho až o 500 škol více než před rokem. Třeba ve Zlínském kraji se jen od začátku roku přihlásilo 20 nových škol,“ uvedl Roman Tvrzník, generální ředitel neziskové společnosti Elektrowin, která tento projekt již čtvrtým rokem organizuje pro všechny základní a střední školy v republice.

„Zlínští studenti nás překvapili, s jakou vervou se do recyklace pustili. Třeba v Bystřici pod Lopeníkem pouhých 24 žáků sesbíralo 1140 kilogramů nefunkčních elektrospotřebičů. Díky recyklaci tak žáci ze Zlínského kraje zabránili vzniku 73 tun CO2,“ doplnila Jana Machková, která má soutěž na starosti. Rekord čtvrtého ročníku podle ní drží žáci ze Základní a mateřské školy Dolní Olešnice z Královéhradeckého kraje, kde na jediného žáka připadá 161 kilogramů. „Každý žák tak do školy přinesl v průměru dvě velké ledničky a pračku,“ doplnila Machková.

V rámci čtvrtého ročníku soutěže se celkově podařilo nasbírat přes 206 tun starého elektroodpadu. K nejlepším regionům v množství vysbíraných elektrozařízení patří Pardubický kraj. Žáci ze 47 přihlášených škol tam sesbírali přes 36 tun. Druhé místo patří Moravskoslezskému kraji (32 tun) a třetí místo obsadili žáci Středočeského kraje (23 tun).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x