Zlínský kraj se chystá zrušit valašskomeziříčský Domov s chráněným bydlením

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Zlínský kraj se chystá zrušit k lednu příštího roku valašskomeziříčský Dům s chráněným bydlením a má záměr převést budovu do vlastnictví města. Agenturu Mediafax o tom v pátek informovala Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

„Snažíme se dělat vše proto, aby lidé bydlící v tomto domě pocítili změnu v minimálním rozsahu. Přesto je jisté, že určité změny nastanou. Musíme však zdůraznit, že ať se rozhodneme budovu převzít, či nikoli, na rozhodnutí Zlínského kraje zrušit poskytované služby to mít vliv nebude,“ řekl starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka (ODS) s tím, že Zlínskému kraji se jeví stav domova jako neudržitelný, proto jej chce zrušit.

Zařízení poskytuje pobytovou sociální službu typu chráněné bydlení lidem, které mají sníženou soběstačnost kvůli zdravotnímu postižení nebo chronickému onemocnění, včetně duševního onemocnění, jejichž situace vyžaduje pomoc někoho jiného. „Jednou ze základních podmínek, kterou si město pro převod budovy kladlo je, že všichni obyvatelé budou ze strany Krajského úřadu Zlínského kraje neprodleně seznámeni se stavem převodu a se všemi okolnostmi s tímto převodem souvisejícími,“ podotkla vedoucí odboru majetkové správy Alena Schattke.

Ve Valašském Meziříčí existují sociální služby v bytě klienta, které mu mohou pomoci s tím, co sám plně nezvládne. Jedná se o pečovatelskou službu a osobní asistenci. Dále jsou zde služby denního stacionáře, kam je možné zájemce třeba denně vozit. Diakonie ČCE také poskytuje zdravotní ošetřovatelskou službu v domácnosti, kterou na doporučení lékaře zajišťují zdravotní sestry.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x