Valašskomeziříčští ochránci přírody chtějí od města odkoupit objekty v bývalých kasárnách

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - O několik objektů v bývalých valašskomeziříčských kasárnách projevili zájem místní ochránci přírody, požádali proto město o jejich darování či levný odporodej. Agentuře Mediafax to v pondělí oznámila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Ochránci přírody mají zájem o takzvaný Gardiánův domek, přilehlé hospodářské budovy, sklady a sad v areálu bývalých kasáren.

„Záměrem organizace je využití Gardiánova domku a navazujících pozemků jednak k vytvoření odpovídajícího pracoviště pro pracovníky Českého svazu ochránců přírody, dále také k vybudování střediska pro environmentální výchovu, výuku, vzdělávání a osvětu,“ řekla vedoucí odboru majetkové správy Alena Schattke.

Na přípravu dokumentace i na vlastní rekonstrukci poskytnutých prostor chtějí ochránci přírody využít možnost získat dotace. Zastupitelé se nakonec rozhodli Gardiánův domek a přilehlé hospodářské budovy spolu s pozemky, na kterých se nacházejí, ochráncům odprodat. „Z důvodů zabezpečení účelu prodeje budov a pozemků uzavřeme s ochránci města smlouvu o budoucí kupní smlouvě, kdy se prodej budov a pozemků uskuteční až po získání grantu na vybudování environmentálního centra. Nejpozději však do dvou let od podpisu smlouvy o budoucí kupní smlouvě,“ doplnil starosta města Jiří Částečka (ODS).

Zastupitelé současně nevyhověli žádosti o vyhlášení záměru na prodej žádaných okolních pozemků o výměře tří tisíc metrů čtverečních, na kterých se v současné době nachází i starý ovocný sad. Část těchto pozemků umožní město ochráncům přírody užívat na základě nájemní smlouvy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x