V napajedelském zámku je k vidění nová výstava o Africe

NAPAJEDLA - Zámek Napajedla přichystal pro návštěvníky novou výstavu s názvem Afrika - Legendy a mystéria. Agentuře Mediafax to sdělila PR manažerka Michaela Mitáčková.

Unikátní expozici připravil speciálně pro napajedelský zámek cestovatel Rudolf Švaříček. Lidé si na výstavě mohou prohlédnout nejzajímavější místa černého kontinentu, od horké pouště až po ledovce nejvyšších hor.

„Na výstavě mají lidé příležitost poznat jak oblasti s největší koncentrací různých etnických skupin, tak vyhlášené národní parky,“ přiblížil Švaříček. Expozici tvoří velkoformátové fotografie i netradiční instalace. Celá procházka Afrikou začíná v síni slávy, kde si návštěvníci mohou oživit cesty velikánů, kteří se vydávali na africký kontinent v době, kdy o řadě míst nebyly ještě známé žádné informace. „Lidé se seznámí s objevy Emila Holuba, přečtou si o cestách Miloslava Stingla, Josefa Vágnera, Stanislava Škuliny  nebo Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda,“ doplnil cestovatel.

Ve výstavě jsou zakomponované i zajímavé stavby. K vidění je například hliněný objekt, který je charakteristický pro západní Afriku. Zájemci si mohou také posedět v domorodé chýši typické pro jižní část Etiopie. V africké džungli jsou zase k vidění velké šelmy.

„Výstava je doslova trojrozměrná. Lidé mohou například dotekem zkusit rozpoznat nejrůznější kůže afrických savců, pohladit si slona nebo hrocha. Nechybí ani další zajímavé artefakty,“ konstatovala manažerka zámku Petra Psotková.

Návštěvníci se mohou těšit na stovky cenných sbírkových předmětů od rituálních masek, přes domorodou bižuterii, tradiční oděv, předměty denní potřeby až po keramiku. Do výstavy byly zapůjčeny také předměty z muzea Emila Holuba a vycpaná zvířata a zvířecí kůže ze ZOO Dvůr Králové.

Hlavní autor výstavy Rudolf Švaříček svoji první cestu na černý kontinent podnikl v roce 1994, kdy se zúčastnil expedice Živá Afrika. Od té doby si jej zamiloval. Hlavní myšlenkou výstavy je přiblížit krásy, etnickou pestrost a rozmanitost africké fauny.

Výstava se nachází v levém křídle barokního zámku a je vhodná pro děti i dospělé. Otevřena je každý den od 10 do 18 hodin. Vstupné pro dospělé je 100 korun, senioři zaplatí 70 korun a děti 50 korun.

Po celé prázdniny si lidé denně mohou prohlédnout také historické sály zámku. Prohlídky začínají každou hodinu v době od 10 do 16 hodin. O víkendech jsou návštěvy zámku obohaceny o komponované programy. Každou neděli se uskuteční Dětské kulturní léto, a to vždy od 14 do 17 hodin. Zámek se lidem otevře i během večerů. Každý čtvrtek od července do srpna si ho lidé budou moci prohlédnout od 21 hodin, kdy se uskuteční Noční prohlídky zámku. O historii panství a dalších zajímavostech pohovoří postavy z historie.