Ve Zlíně budou vystaveny motocykly Harley-Davidson

ZLÍN - Unikátní výstavu zahájí v pátek ve zlínském Zlatém jablku, instalováno zde bude 12 originálních historických motocyklů značky Harley-Davidson. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí Zlatého jablka Kateřina Martykánová.

Podobná výstava bude ve Zlíně k vidění vůbec poprvé. Nejstarší z exponátů je starý 93 let a je dodnes plně funkční. Exponáty opatřené popisky s jejich historií a parametry budou vystaveny ve všech patrech Zlatého jablka, a to až do 22. července.

„K vidění budou skutečné skvosty, které se mohou pochlubit hned několika nej. Například Indian Power Plus vyrobený v roce 1918, nazývaný rolls-roysem mezi motorkami, je nejstarším, největším a nejtěžším vystaveným exponátem. K nejdražším pak patří do detailů propracovaný hasičský Harley Fire-Bike z roku 1974, jehož hodnota přesahuje 1,25 milionu korun. Nechybí ale ani ukázky klasických cestovních, policejních a vojenských strojů opředených zajímavou historií,“ upřesnila Martykánová.

Výstava mapuje podle ředitele Zlatého jablka Jiřího Kratochvíla více než sto let existence legendární americké továrny na výrobu motocyklů a návštěvníci si mohou prohlédnout stroje z různých časových období i stylů.

Motorky pocházejí ze soukromé sbírky největšího evropského sběratele – Rakušana Maxe Knalla, který se své vášni věnuje již řadu let a motorky udržuje v perfektním technickém stavu. „Díky péči pana Knalla stroje nejen výborně vypadají, ale jsou také všechny dodnes pojízdné,“ dodal ředitel centra.

Americká značka Harley-Davidson někdy používá zkratku písmeny H&D a vyrábí choppery a cruiser motorky od roku 1903. William S. Harley a Artur Davidson tehdy sestrojili a představili veřejnosti první závodní motocykl v dřevěné garáži o velikosti 13,5 metru čtverečních, na jejichž dveřích byl doslova načmárán nápis Harley-Davidson Motor Company. Harley Davidson jsou nejen motorky, ale také životní styl. Příznivci Harley Davidson se od ostatních motorkářů liší především zálibou v upravování vlastního stroje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x