Africkou část zlínské zoo ozdobí sochy domorodých afrických řezbářů

ZLÍN - Nevšední podívanou skýtá v těchto dnech Zoo Zlín, přímo před zraky návštěvníků zde řezbář Boubacar Hama z afrického Nigeru vyřezává sochy. Ty pak budou zdobit africkou část zlínské zoo, agentuře Mediafax to v úterý oznámil mluvčí zoo Pavel Shromáždil.

Původně na čtyřech sochách pracovali dva řezbáři, Sekou Oumarou ale musel odjet zpět do své vlasti. Boubacar Hama nyní sochy dokončuje. „Zoo Zlín si umělce pozvala z Musée National de Niamey v Nigeru,“ upřesnil Shromáždil.

Třiatřicetiletý Boubacar Hama stráví ve zlínské zoo celé prázdniny. Přespává na lešenském zámku a přes den opracovává teakové kmeny. Dřevo nechalo vedení zoo přivézt z Asie. „Řezbářství se v naší rodině dědí z generace na generaci. Vyřezával můj děda i otec. Sám jsem ženatý a mám dvě děti a doufám, že budou v řemesle pokračovat. V Nigeru je řezbářství výhradně mužská záležitost,“ řekl pro agenturu Mediafax Hama.

Africký řezbář spolupracuje s francouzskou organizací ASGN, která se stará o záchranu žiraf v Nigérii. Zatímco v minulosti žily v Nigérii stovky žiraf, nyní se dají počítat jen na desítky. „Žirafy byly totiž obživou místních obyvatel, což nakonec vedlo k jejich velkému úbytku. Teď už ale nejsou místní odkázáni jen na žirafí maso a vláda spolu s různými organizacemi podporuje programy vedoucí k záchraně žiraf,“ vysvětlil Hama.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x