Do Luhačovic míří Václav Hudeček a "jeho děti". Zázemí jistí dobrá značka MK

Až o víkendu dorazí do Luhačovic houslový virtuos Václav Hudeček, jeho choť Eva, jejich spolupracovníci a také osmnáct českých nejtalentovanějších mladých houslistů na začínající 15. ročník Akademie Václava Hudečka, mohou si být jisti jednou důležitou věcí. Dokonalé zázemí jistí značka MK. Tedy Miroslava Krumpolcová. Letos už po třinácté.

Zkušená manažerka připraví vše, bydlení, stravování, koncertní sály i spoustu dalších věcí souvisejících s výukou i koncerty. Zapomenout se nesmí na nic. Letos je Akademie, kterou zajišťuje Krumpolcová coby ředitelka Sdružení Václava Hudečka po třinácté, rozdělena neformálně do dvou částí – výchovné a koncertní, za oběma je znát výrazný manažerský podpis energií nabité ženy.

Začněme od konce, až dozní v luhačovické Elektře po dvou týdnech v pátek 12. srpna závěrečný galakoncert, hodíte vše za hlavu a zřejmě ujedete smazat každodenní osmnácti až dvacetihodinovou dávku práce k moři, máte je ráda, nemýlím se, že ne…?
Mýlíte se, že ano… Takhle by to nešlo, tak jako se akademie připravuje měsíce dopředu, tak neskončí posledním koncertem mistra Václava s nejlepšími absolventy. Pro ně vlastně ano, pro mne zdaleka ne. Pak musím účtovat, hodnotit, sejít se sponzory, poděkovat jim a zamyslet se, jak bude vypadat příští ročník. Takže relax vypadá tak, že se prostě konečně dobře vyspím. A s tím mořem je to tak, že se k němu vydám, ale až na konci září.

Akademií prošlo za 14 předešlých ročníků kolem 300 studentů, letos jich bude 18. Mladí houslisté od 13 do 23 let jsou samostatní, ale na druhé straně potřebují dohled i poté, co je má „v práci“při každodenním cvičení Václav Hudeček. A máme tu Vaši další roli…
Myslíte něco jako druhou mámu. To klidně beru. V penzionu jsem ubytována společně s mladými houslisty. Kdo by v nich snad viděl něco jiného než obyčejně teenagery se vším všudy, ten by se mýlil. A tak tu a tam léčíme onemocnění, tu a tam musí náhradní máma poradit, promluvit do duše, povzbudit vyslechnout třeba to, co je trápí i mimo muzikantský život.

Předpokládám, že během volna užijete relaxu ve Vámi milovaných největších moravských lázních. Kde je Vám nejlépe?
Za třináct let, co akademii vedu, jsem nebyla na jediné proceduře. Na odpočinek tady v tom krásném prostředí absolutně není čas. Vstávám v šest ráno, když je koncertní večer, a těch je letos devět, jdu spát kolem druhé hodiny ranní, když ne, pak se do postele dostávám „už“ kolem půlnoci.

Máte vůbec čas, popovídat si „mimo protokol“ s Václavem Hudečkem a jeho paní Evou?
Mistr má denně intenzivní výuku od rána do pozdního odpoledne, Eva je v sále zpravidla s ním. Tam nemůže padnout ani slovo, na koncertech samozřejmě také není čas, ale pochopitelně, že komunikovat musíme, ideální příležitost je při obědě.

Letošní program je nesmírně bohatý, zahajujete netradičně už tuto neděli koncertem na krásně opraveném zámku Nový Světlov v Bojkovicích. Taková pěkná místa Vás musejí pro pořádnou porci práce nabíjet…
Určitě, miluji vážnou hudbu a povznášející prostředí. Nám všem doslova učaroval kostel Narození Panny Marie ve Štípě. Má úžasnou akustiku, je nádherný a má také jedinečné varhany. Vydáme se tam tedy i letos. Hlavním místem ale samozřejmě zůstávají Luhačovice.

Václav Hudeček vždycky vybírá nejlepší z řad mladých koncertních umělců. Může se i letos těšit vítěz na mistrovský nástroj?
Určitě, vyjde na 80 000 a je z dílny Petra Razce z Lubů u Chebu. Ale tohle není jediná odměna, na nejlepší čeká také série adventních a vánočních koncertů s Václavem Hudečkem. Už teď je musím začít připravovat.

Napadá mne v té souvislosti otázka, zdali zvládáte hru na některý z hudebních nástrojů?
No comment, hraji na housle tak dobře jako Václav Hudeček hokej/úsměv/. Takže se určitě budu držet manažerské práce a   do Hudečkových skvělých pedagogických rukou už asi nesvěřím. Možná, až se podruhé narodím.

Program je hodně pestrý, pěvci Petra a Rafael Alvarezovi, Čechomor, předešlí vítězové akademie, vynikající spolupracující klavíristé Lukáš Klánský a Jaroslava Pěchočová či mladý varhaník Pavel Svoboda. Připočteme-li vlastní účastníky a především Václava Hudečka, měly by to být lukulské hody pro příznivce vážné hudby…
To určitě, všechny srdečně zveme a na všechny se těšíme. Moc ráda bych pozvala každého, kdo má zájem o to, udělat si v létě dobře na duši. A stejně tak chci neformálně moc poděkovat našim sponzorům, bez nich by tyhle houslové talenty nemohly rašit tak pěkně až do krásných květů, jak to je právě teď.

Podrobné  info: www..akademievhudecka.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x