Vydatné deště na Valašsku málem podemlely železniční trať

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Na Valašsku a v části Kroměřížska způsobil ve čtvrtek v podvečer vydatný déšť řadu komplikací, kvůli přívalu vody musela být omezena i železniční doprava. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Nejhorší situace byla podle hasičů v obci Branky na Valašskomeziříčsku. „Šest jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů se zde snažilo zabránit vodě v podemletí železniční tratě. Vodu jsme museli postupně odklánět i odčerpávat. Provoz na trati byl omezen sníženou rychlostí pro projíždějící soupravy,“ řekl Mitáček.

Z počátku se voda valila přímo přes železniční svršek a hrozilo poškození tratě. Následně se voda dostala do ulic obce a lokálně bylo zaplaveno několik domů. Pomocí protipovodňových stěn se hasiči snažili vrátit vodu zpět do koryta místního toku. Další povolané cisterny pak odčerpávaly vodu ze zaplavených sklepů. Kolem 19. hodiny začala voda pomalu opadat.

Hasiči kvůli silným dešťům zasahovali také v obcích Růžďka, Jablůnka a Oznice, kde voda zaplavila řadu sklepů domů. V obci Police vyjížděli místní dobrovolní hasiči na uvolnění koryta potoka, který byl zahrazen stromy, a naplaveniny bránily v odtoku vody.

Komplikace s vodou se nevyhnuly ani Kroměřížsku. V obci Chropyně bylo vyplaveno několik sklepů. Jednotky hasičů se věnovaly i rozlitému potoku v obcích Rataje a Sobělice, který hrozil okolním domům. V Prusinovicích zase hasiči odstraňovali spadlý strom z komunikace.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x