Den kraje podruhé. Historický vlak, lahůdkové potraviny, rozhledna i hody…

Rovné dva měsíce chybějí do zahájení druhého ročníku Dne kraje. 1. října připomene už 11. výročí fungování Zlínského kraje. Jeho součástí bude i dvoudenní potravinářský veletrh ve zlínské hale Euronics. "V bohatém programu v pátek 30. září i v sobotu 1. října mimo jiné vyhlásíme výsledky soutěží Perla Zlínska i Regionální potravina Zlínského kraje,"připomíná akcent na kvalitu výrobků ředitelka Agrární komory Zlín Jana Brázdilová.

Centrem Dne kraje bude tak jako v loňském roce 21. budova, známý zlínský baťovský mrakodrap, dnes sídlo Zlínského kraje. Program v něm, ale i na řadě dalších míst kraje bude velmi pestrý. „Mimo jiné se podíváme poněkud netradičně a s nadhledem na některé mýty baťovského Zlína,“ láká k návštěvě historička Miroslava Štýbrová.

Ani tentokrát nebude chybět setkání s hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem a řadou dalších osobností.

Novinkou je historický vlak, který se do krajského města vydá z Valašského Meziříčí. „Určitě se lidé mohou těšit nejen na vlastní jízdu s parní lokomotivou a dobovými vagóny na trati Otrokovice-Zlín-Vizovice, ale také na dobově oděnou osádku vlaku a také na unikátní jídenky coby suvenýry,“ přibližuje jedno z lákadel Dne kraje ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah Ludvík Urban.

Organizátoři intenzivně jednají také s mnoha „dobrými rodáky“. Třeba s herci Pavlem Zedníčkem, Janem Šťastným, zpěvákem Stanislavem Hložkem či tenisty Tomášem Berdychem a Jiřím Novákem.

Den kraje se v sobotu 1. října samozřejmě nesoustředí jenom na Zlín. V jeho programu je i návštěva řady jiných atraktivních míst. Hosté a návštěvníci Dne kraje se mohou vydat třeba na zajímavý program do Muzea Kroměřížska, na věhlasné hody s právem do Kunovic či na rozhlednu Vartovna nedaleko Seninky na Vsetínsku. V centru dění ve Zlíně se lidé mohou mimo jiné těšit i na bezplatnou návštěvu muzeí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x