Vznik mamografického centra ve Vsetíně má v rukou ministerstvo zdravotnictví

VSETÍN - Ve Vsetíně zřejmě vznikne mamografické centrum, radnice o jeho existenci jedná už půl roku a nyní se čeká na poslední podpis minsiterstva zdravotnictví. Agentuře Mediafax to oznámila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

O možnosti zřízení mamárního screeaningového centra jednalo město od února se Vsetínskou nemocnicí, pojišťovnami i ministerstvem zdravotnictví.

„Zpočátku byla jednání bez výsledku. Postupem času ale začala svítat naděje. Setkali jsme se se členy odborných společností a významnými lékaři, kteří se problematikou zabývají. Podařilo se nám získat jejich podporu pro zřízení mamárního centra ve Vsetíně. Posléze jsme si vytipovali možného provozovatele a začali s ním intenzivně jednat,“ řekl místostarosta Petr Kořenek (ČSSD).

Koncem července se podařilo městu získat souhlas Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ženy tak nebudou muset kompletní vyšetření proti rakovině prsu platit samy. Město už má před sebou poslední krok – získat podporu ministerstva zdravotnictví pro zřízení satelitního centra a jeho zařazení do programu Ministerstva zdravotnictví ČR pro screeaning nádoru prsu.

„Už víme, že komise pro screeaning projedná naši žádost na svém nejbližším jednání. Věříme, že se blížíme ke zdárnému konci,“ dodala starostka Vsetína Iveta Táborská (ODS).

Pokud vše dopadne dobře, na vyšetření prsu by ženy ze Vsetína a okolí mohly docházet do nových prostor na městskou polikliniku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x