Ve valašskomeziříčské Poličné vypukne Romská pouť

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve Valašském Meziříčí se v úterý odpoledne uskuteční tradiční Romská pouť, zahájena bude v 15 hodin průvodem z parku Abácie. Agenturu Mediafax o tom informovala Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Lidé se pak přesunou k téměř dva kilometry vzdálené kapličce Nanebevzetí Panny Marie v místní části Poličná. Akce, kterou pořádají Charita Valašské Meziříčí a klub Zeferino, se koná k příležitosti 150 let od narození Zefirína Jiméneze Malla, jenž byl jako první Rom prohlášen papežem Janem Pavlem II. v roce 1997 za blahoslaveného.

„Většina Romů je věřících a pouť berou jako jednu z mnoha příležitostí, jak uctít blahoslaveného Zefirína,“ vysvětlila ředitelka Charity Valašské Meziříčí Zdislava Odstrčilová. Ti, kteří chodí ke svátostem, se navíc budou moci v kapličce vyzpovídat. V blízkosti kaple bude po bohoslužbě připraven oheň a gril k opečení špekáčků či masa. O hudební produkci se postará rodina Kandráčů. „Speciálně pro děti bude připravena biblická soutěž o ceny nebo se budou moci podívat na svět z koňského sedla,“ dodala ředitelka.

Projekt je realizován z finančních prostředků státního rozpočtu České republiky poskytovaných Úřadem vlády ČR, dále Zlínského kraje, Města Valašské Meziříčí a drobných sponzorů. Akci finančně podpořila také Nadace rozvoje občanské společnosti ze sbírkového projektu Pomozte dětem.

Celé datum konání pouti má svou symboliku. Nejenže se v roce 1861 Zefirín narodil jako člen španělských kočovných Romů, ale devátý srpen je výročním dnem jeho mučednické smrti. V roce 1936 se během španělské občanské války zastal týraného kněze, za což jej vojáci i z důvodu nalezení růžence uvěznili a po 15 dnech jej spolu s dalšími vězni zastřelili. Z vězení se mohl dostat pouze pod podmínkou, že se nebude veřejně modlit, vyznávat víru a odloží růženec, což s díky odmítl.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x