Na dně rybníka v areálu bývalých valašskomeziříčských kasáren jsou opět škeble

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Dno rybníka v areálu bývalých kasáren ve Valašském Meziříčí opět pokrývají škeble. Agenturu Mediafax o tom v úterý informovala Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Rybník patří ze zákona mezi významné krajinné prvky a ochránci přírody se během revitalizace celého areálu snažili zachovat všechny živočišné druhy. Když se muselo z rybníka odtěžit bahno, v rámci záchranného transferu nechali odlovit ryby i škeble. Škeble pak po dobu oprav ponechali v zatopeném lomu v Jasenici u Valašského Meziříčí, aby neuhynuly.

„Nyní je potápěči z klubu Badyna ze dna lomu opět vylovili a převezli zpět do valašskomeziříčského rybníka. Museli jsme vyčkat, až bude v rybníku dostatečné množství vody,“ vysvětlil ekolog a jednatel místních ochránců přírody Milan Orálek.

Potápěči přenášeli škeble říční i chráněné škeble rybničné. Každá škeble měřila kolem 12 centimetrů a vážila přibližně 10 dekagramů. Celkem jich bylo kolem 200 kusů. „Máme zájem na tom, aby v okolí rybníka byl stejný život, jako před revitalizací. Teď jsme například kontrolovali množství vážek a byli jsme příjemně překvapeni. Objevili jsme jich tam asi 20 druhů,“ doplnil Orálek.

Rybník nechalo vystavět v roce 1966 železniční vojsko, které zde nacvičovalo stavbu mostů. V roce 1994 bylo vojsko zrušeno a o tři roky později pak byla zrušena i celá posádka. Areál nyní patří městu, které se loni v září rozhodlo celou oblast revitalizovat. Součástí úprav je i například před několika dny znovuobnovená naučná stezka, přizpůsobená potřebám invalidů či matkám s kočárky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x