Čeští studenti pomáhají ve Valašském Meziříčí zvelebit kojenecký ústav i hospic

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Celkem 24 dobrovolníků z řad českých studentů přijelo do Valašského Meziříčí na letní brigádu pořádanou humanitární organizací Adra. Jak agentuře Mediafax řekla Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice, pomáhají zkrášlit kojenecký ústav či hospic Citadela.

Brigády se účastní zejména vysokoškoláci a ve Valašském Meziříčí pracují jen za stravu a ubytování.

Dobrovolníci z celé republiky se střídají po týdenních turnusech. „V místním kojeneckém ústavu jsme obnovovali nátěry a prováděli lehčí manuální práce. Docházíme tam v rámci brigády již několik let, počítají s námi,“ uvedl brněnský student a současně jeden z vedoucích dobrovolnické brigády Oto Janoušek.

Svou pomoc nabídli i Domovu pro seniory v Podlesí. Neprovádějí zde sice žádné fyzicky náročné práce, ale hlavně s důchodci komunikují. V azylovém domě, ve kterém jsou ubytovány matky s dětmi nacházející se v nepříznivé životní situaci, zase připravují brigádníci hry, soutěže a různé volnočasové aktivity. „Někteří dobrovolníci studují vysokou školu pedagogického zaměření, program je tak nejen zajímavý, ale rozvíjí i komunikační schopnosti, motoriku a rytmiku,“ doplnil Janoušek.

V rámci pobytu ve Valašském Meziříčí zajišťují i jednorázovou pomoc v různých dalších střediscích. Například v místním hospici Citadela upravovali záhony a provádějí natěračské práce. „Snažíme se areál zvelebovat, proto tady máme mnoho záhonů, o které je třeba pečovat. Nemáme však dostatečný počet personálu. Když nás tedy koordinátorka místního dobrovolnického centra Adra oslovila, zda bychom využili pomoc dobrovolníků, nabídku jsme velmi uvítali,“ konstatovala vedoucí úseku sociální péče hospice Ruth Kopecká.

K dobrovolníkům se přidalo také dalších 15 mladých lidí, kteří v rámci projektu Youth for Jesus již měsíc pomáhají ve Zlíně a ve Vsetíně. Mezi českými a slovenskými dobrovolníky nejsou pouze studenti, ale i bankovní úředníci na vysokých pozicích, lékaři nebo lektoři. Nejmladší účastnicí je třináctiletá Nikola Pořizová ze severních Čech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x