Prázdniny nekončí, škola číhá za dveřmi

Dvě Veroniky a jedna Adéla. Po prázdninách jdou do 7. třídy zlínské 10. základní školy. Tak jako tisíce dětí, žáčků, žáků i středoškolských studentů ve čtvrtek 1. září. Na školu prý ještě nemyslí. Ale hlavní část prázdnin už je za nimi. Teď mají čas brouzdat jen tak Zlínem a užívat volna.

 „Ještě mě čeká soustředění s oddílem aerobiku,“ zahání školní rok do dáli Veronika Hrbáčková. Společně s kamarádkami mířily na koupaliště, vzhledem k letošnímu létu spíše pod střechu zlínských krytých zimních lázní. „Na výbavu pro nový školní rok už ale myslíme,“ shodují se. Bude potřeba nakoupit desky, batoh, tašku, fixy, pravítka a spoustu dalších věcí. V případě dívek musí do peněženky sáhnout rodiče.

Učebnici deskriptivní geometrie si právě kupoval zanedlouho čtvrťák otrokovické Střední průmyslové školy Oldřich Černoch. Má ale za co. „Celé prázdniny jsem na brigádě, v papírnách a ve firmě na likvidaci odpadů, peníze jsou pro středoškoláky hodně důležité.“ Tradiční prázdninové radovánky odbude prodlouženým víkendovým pobytem s kamarády na chatě.

„Zatím jde o ojedinělé nákupy, počítám se zvýšeným frmolem tak za týden a pak hlavně v prvních dnech školního roku,“ konstatuje zkušený vedoucí zlínské prodejny učebnic Rudolf Vavřínek. Knihy zatím nezdražily, vláda ještě nezvýšila DPH.

Mít dva středoškoláky už může být v rodinném rozpočtu pěkný zásah. „Přesně tak,“ přitakává Zlíňanka Hana Krásná. „Syn chodí na víceleté gymnázium, dcera nastupuje na střední veterinární školu. Tak tedy mimo jiné tři bílé pláště, přezůvky, nové školní brašny spíše batohy, dcera bude dojíždět a bydlet na internátu. Je toho hodně, určitě přes pět tisíc,“ vypočítává Krásná. „Klidně bych brala deset měsíců prázdnin a dva školní,“ dodává s nadsázkou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x