Letošní Barum Czech Rally odstartuje prezident FIA Jean Todt

ZLÍN - Ve Zlíně startuje v pátek večer 41. ročník Barum Czech Rally 2011, která se popáté jede jako součást Intercontinentale Rallye Challenge (IRC). Slavnostně jej zahájí prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt.

Na startovní listině je 29 vozů kategorie S2000, mezi kterými zatím hrají prim Škodovky. Fin Juho Hänninen a Čech Jan Kopecký jsou na prvních dvou místech průběžného pořadí tohoto šampionátu. Slavný závod se jede jako součást mistrovství Evropy a Mezinárodního mistrovství České republiky a posádky čeká celkem 15 rychlostních zkoušek a téměř 250 ostrých kilometrů.

Na této akci pořadatelé přivítali velmi vzácného hosta. Šéfa automobilové federace a bývalého šéfa stáje Ferrari Jeana Todta společně s jeho manželkou Michelle Yeoh, bývalou Bond girl. Krásná Asiatka v České republice ale také není náhodou, je totiž ambasadorkou OSN pro bezpečnou jízdu. Manželský pár zde odstrtuje kampaň, která je zaměřena na mladé lidi, aby se na silnicích chovali co nejlépe, soustředili se na jízdu a netelefonovali. Tvářemi kampaně jsou Jakub Smrž a Jan Kopecký.

Kromě startu kampaně ale bude mít Jean Todt čestný úkol a to celý závod slavnostně zahájit. Nejmocnější muž FIA na tiskové konferenci přiznal, že rallye je jeho srdeční záležitostí. V minulosti totiž dělal navigátora a kopilota a velmi si to užíval.

Slavný závod startuje ve 21 hodin večer městskou rychlostní zkouškou, o které se říká, že je zlínskou raritou. Je to především obrovská divácká show a samotní příznivci a fanoušci už prakticky od ranních hodin zabírají ta nejlepší místa v okolí autobusových zastávek a nádraží. Jen na tuto večerní akci počítají pořadatelé s návštěvou kolem třiceti tisíc lidí. Celkem by během víkendu mohlo na Barum Rally zavítat až čtvrt milionu fanoušků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x