Malenovický hrad bude mít novou střechu

ZLÍN - Hrad v Malenovicích u Zlína čeká další velká rekonstrukce, tentokrát půjde o výměnu krovů včetně střešní krytiny a klempířských prvků ve východní části hradu. Agentuře Mediafax to uvedla Blanka Kovandová z Muzea jihovýchodní Moravy.

Hrad se dočká také statického zajištění hradní kaple spolu s restaurátorskými pracemi, které by měly kapli vrátit její původní krásu. Vyměněna bude i střešní konstrukce na blízké hájence, kde se nachází expozice Dřevo, proutí, sláma.

„Úpravy na hradě jsou bezpodmínečně nutné, protože teprve pod opravenou střechou může vzniknout nová, plánovaná přírodovědná expozice zlínského muzea. Bude pro návštěvníky velmi atraktivní – její dominantou například bude kostra slona,“ konstatoval ředitel muzea Antonín Sobek.

Investiční záměr počítá i se stavební úpravou prostoru před malenovickým hradem. „Chceme udělat maximum pro to, aby předhradí nabízelo výletníkům možnost příjemného odpočinku na lavičkách, aby zde bylo důstojné místo pro pořádání koncertů, šermířských klání a dalších kulturních akcí,“ upřesnil Sobek.

Oprava bude trvat od prosince letošního roku do dubna 2012 a o náklady ve výši 6,591 milionu korun se podělí muzeum a Zlínský kraj.

Hrad Malenovice společně s blízkou hájenkou za sebou mají velmi úspěšnou sezonu – od dubna do srpna letošního roku si je prohlédlo 9516 návštěvníků. „To jsou ve srovnání s loňskem, kdy zde byla návštěvnost 4662 lidí, velký úspěch. Určitě pomohly noční prohlídky, které absolvovalo 1240 návštěvníků, ale i bez nich návštěvnost hradu i hájenky narostla,“ dodala Milena Dvořáková, vedoucí obchodního oddělení muzea.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x