Své produkty do soutěže přihlásilo 43 producentů. Certifikáty úspěšným producentům předal ve zlínské sportovní hale náměstek ministra zemědělství Tomáš Šimčík.
„Prioritou ministerstva zemědělství je podpora malých a středních výrobců, kteří mají často problém prorazit do obchodních řetězců, přestože nabízejí kvalitní a čerstvé zboží,“ uvedl Šimčík
Výrobci ze Zlínského kraje podle něj patřili letos v rámci republiky mezi největší zájemce o účast v soutěži. „Třiačtyřicet producentů zde tentokrát přihlásilo sto patnáct výrobků. Zlínský kraj navíc jako jeden z mála krajů naplnil všech devět kategorií,“ konststoval náměstek.
run_function(‚id‘,’28‘,’14440′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚128‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14440‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’28‘;‘,’a:0:{}‘); ?>
Mezi vítěznými výrobky, které se mohou nyní pyšnit značkou Regionální potravina, se objevila například Selská paštika z řeznictví U Kusáků, Špaldový řez firmy Javorník – CZ, Švestková povidla Jiřího Netopila, Vizovická slivovice Rudolfa Jelínka nebo Medovník společnosti Medoks. Uspěly také bílý jogurt z Valašského Meziříčí nebo kořeněný pařený sýr z farmy ZPZ.
Veřejnost mohla oceněné produkty nejen ochutnat, ale i zakoupit s sebou domů. „Věřím, že noví vítězové nezískali jen certifikát a plaketu, ale zejména nové zákazníky, kteří dávají přednost čerstvým potravinám s jednoznačnou zárukou původu,“ poznamenal Šimčík.
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců, zaměřuje se na nejlepší produkty v třinácti krajích České republiky vyjma Prahy. Odborné poroty hodnotí přihlášené výrobky v devíti kategoriích, a to v kategorii sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky, ovoce a zelenina, alkoholické a nealkoholické nápoje, masné výrobky tepelně opracované, masné výrobky trvanlivé a ostatní potravinářské výrobky. Oceněné produkty získávají certifikát ministerstva zemědělství a právo užívat čtyři roky značku Regionální potravina daného kraje na výrobcích k jejich prezentaci.