Srbská bluesová zpěvačka Ana Popovic se vrací do Česka, vystoupí v Praze a v Uherském Brodě

PRAHA UHERSKÝ BROD (MEDIAFAX) - Výjimečný hudební zážitek čeká ve čtvrtek v pražském Lucerna Music Baru a o den později v Domě Kultury v Uherském Brodě příznivce srbské bluesové kytaristky a zpěvačky Any Popovic a jejího Bandu. Rodačka z Bělehradu se do Česka vrací po 8 letech.

Letos pětatřicetiletá rodačka z Bělehradu získala loni British Blues Awards 2010 pro nejlepšího zahraničního umělce společně s B.B.Kingem a Joem Bonamassou.

Narodila se v roce 1976 v hudební rodině, kde její tatínek hrál na kytaru a poslouchal blues. Ana se v patnácti chopila kytary a začala chodit na hodiny. Mezitím stihla vystudovat střední školu a přihlásit se na univerzitu na obor grafický design. Tehdy začala vystupovat se svou kapelou Hush po bělehradských klubech a zanedlouho se stala vyhledávanou hvězdou klubové scény a dokonce se dostala i do oficiální televize. Po pádu komunizmu začátkem devadesátých let chtěla pokračovat ve studiu grafiky v holandském Utrechtu, kam také skutečně odešla. Místo grafického designu ale zamířila na konzervatoř.

Také v Holandsku dala dohromady kapelu a již pod svým jménem si začala probojovávat cestu k bluesovému klubovému publiku v Beneluxu a také v sousedním Německu. V roce 1999 podařilo podepsat smlouvu s německým vydavatelstvím Ruf Records.¨

Její jméno se záhy dostalo na pomyslný seznam uznávaných evropských bluesrockových kytaristů a tím pádem na sebe nedala dlouho čekat spolupráce se zvučnými jmény na tribute deskách Jimimu Hendrixovi (Eric Burdon, Walter Trout, Popa Chubby aj.) Další „memphiské“ album pro Ruf se jmenuje Comfort To The Soul a je z roku 2003. V tu dobu se Ana stala oficiálním endrosie Fender a DR. O rok později pak přibyl Ovation.

V roce 2005 přidala Ana Popovic do diskografie živé CD/DVD „Ana ! Live In Amsterdam“. Její koncertní kalendář se od té doby plní a plní a kromě svého hlavního teritoria, kterým je Benelux, Francie a Německo, už pravidelně koncertuje také na americkém kontinentu, kde se o jeviště mimo jiné dělila s Johnny Langem, Buddy Guyem a dalšími.

V roce 2008 se stala matkou syna Luuka.

„Ana je jednoznačně balkánskou odpovědí na paní z té velké země hvězd a pruhů – legendární Bonnie Raitt. A kdo má rád Bonnie Raitt, nebo muzikanty jako SRV, Robert Cray a v našich končinách v Brodě velmi dobře známého Reného Lacka, bude mít rád i Anu Popovic ze Srbska,“ upozornil Roman Václavík z agentury BandR, která uherskobrodské vystoupení Any Popovic pořádá.

Fanoušci se mohou těšit také na písničky ze zcela nového alba Unconditional, které vyšlo v srpnu.

Předkapelou Any Popovic Band v Uherském Brodě bude seskupení St.JOHNNY & The Sinners.

„Tento kvartet vznikl v srdci Evropy, v České republice, v Praze, kde si její zpěvák a kytarista „St. JOHNNY“ (Jan Stehlík) k sobě vybral muzikanty, jež mu vyhovují hudebním cítěním. Kapela čerpá nejen z arsenálu známých černošských bluesmanů a v jejím repertoáru nechybí ani autorské písně. Na výlet zpět do 50. let s sebou kapela bere posluchače nejen v klubech a na festivalech, ale i na řadě soukromých společenských akcí. Také vystoupení na festivalu Blues Alive 2009-2010 a řada zahraničních koncertů (Polsko, Srbsko, Maďarsko, Rakousko, Německo) dokazuje, že kapela St. JOHNNY si najde publikum doma i v celé Evropě. Kapela má za sebou již tři vydaná CD,“ prozradil Václavík.

Koncert Any Popovic Band začne ve čtvrtek 6. října v Lucerna Music baru ve 20. hodin. Ve velkém sále uherskobrodského Domu Kultury je v pátek  7. října stanoven začátek rovněž na 20.00 s tím, že po skončení bude následovat after party.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x