Zlínské jesle zlevnily poplatek pro mimozlínské děti

ZLÍN - Zlínská radnice se rozhodla sjednotit poplatky za pobyt v jeslích a rehabilitačním stacionáři, díky tomu rodiče mimozlínských dětí ušetří měsíčně nemalé peníze. V pátek o tom informovala náměstkyně primátora Alena Zubalíková (TOP 09/STAN).

Až dosud platili rodiče dětí, které mají trvalé bydliště v jiných městech nebo obcích, vyšší částky než rodiče dětí ze Zlína. Od října už budou rodiče platit stejné částky, jako rodiče dětí ze Zlína. „Rodiče mimozlínských dětí díky tomu ušetří měsíčně 1500 korun za pobyt dětí v jeslích a 500 korun za pobyt v rehabilitačním stacionáři,“ podotkla Zubalíková.

Jesle a rehabilitační stacionář, které město Zlín zřizuje, jsou v rámci regionu jedinečné. „V celé České republice je celkem asi 50 jeslí, z toho troje má město Zlín, stejný počet má už jen hlavní město Praha. Přestože provoz jeslí a rehabilitačního stacionáře je pro město velmi finančně náročný, chceme tato zařízení zpřístupnit všem zájemcům za stejných podmínek, právě pro jejich jedinečnost,“ vysvětlila rozhodnutí rady města náměstkyně Zubalíková, která má ve své kompetenci oblast školství.

Pro své nejmenší obyvatele Zlín zřizuje troje jesle pro celkem 75 dětí. Celkem 20 míst má rehabilitační stacionář, což je nestátní zdravotnické zařízení, které slouží k čtyřhodinovému, odpolednímu, celodennímu či týdennímu pobytu dětí od jednoho do 10 let věku. Zajišťuje všestrannou zdravotní a výchovnou vzdělávací péči například o děti mentálně a tělesně postižené, děti s dětskou mozkovou obrnou a dalšími kombinovanými vadami, vyžadující zvláštní péči. V péči zařízení jsou děti se zrakovou, sluchovou vadou, děti s vadou řeči nebo srdeční vadou. Ve stacionáři je zřízená speciální třída mateřské i základní školy, a to Základní školy praktické a Základní školy speciální Zlín.

Náklady na provozování jeslí a rehabilitačního stacionáře nese město. Z jeho rozpočtu jsou hrazené i mzdy pracovnic, které v těchto zařízeních působí. „Jiná situace je v mateřských a základních školách, tam jsou mzdy pracovníků vypláceny ze státního rozpočtu,“ doplnil Milan Smola z odboru školství.

Jak Zubalíková dodala, město chce i přes finanční náročnost troje jesle a rehabilitační stacionář zachovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x