Valašské Meziříčí oslaví výročí zakladatele gobelínky rozsáhlou výstavou

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V Galerii Sýpka na zadním nádvoří valašskomeziříčského zámku Žerotínů se ve středu uskuteční vernisáž výstavy s názvem Rudolf Schlattauer - poezie gobelínů. Jak redakci Zlin.cz sdělila ve středu Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice, výstava bude k vidění ve třech různých objektech.

Na expozici se podílí rozvojová agentura VIA, Muzeum regionu Valašsko a Moravská gobelínová manufaktura. Vernisáž začne v 18 hodin a výstava potrvá do 22. ledna příštího roku. „Expozice se koná u příležitosti 150. výročí narození zakladatele gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí,“ vysvětlila Kamila Valoušková z Muzea regionu Valašsko. Rudolf Schlattauer byl zakladatel a ředitel valašskomeziříčské gobelínky a působil jako výtvarník.

Za symbolické vstupné ve výši 40 nebo 20 korun bude možné spatřit Schlattauerova díla ve třech institucích. „V muzeu v zámku Kinských čeká návštěvníky nově upravená stálá expozice Sklo a gobelíny, s rozšířenou částí o Rudolfu Schlattauerovi. Ke zhlédnutí budou například mnohé návrhy na gobelíny z rukou Rudolfa Schlattauera, které mohou srovnat s konečnými realizacemi. V budově Moravské gobelínové manufaktury naleznou lidé spoustu vystavených Schlattaurových prací. K vidění bude i rarita, a to jediný stav na výrobu gobelínů, který se dochoval z dob Schlattauerova života. V Galerii Sýpka pak budou k zhlédnutí mimo jiné i Schlattauerovy malířské práce a jeho dosud nevystavené gobelíny,“ doplnila Valoušková.

K výstavě bude vydán i drobný katalog a pohlednice s vybranými autorovými gobelíny. „Navíc se, díky sponzorskému daru firmy Nedform a zručnosti sklářů působících v místní střední uměleckoprůmyslové škole podařilo oživit jeden ze stěžejních motivů Schlattauerovy tvorby, a to květ vlčího máku,“ dodala Valoušková.

Výstavu podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x