Do kin vstoupí film, který se točil i ve Zlínském kraji

ZLÍN  - Nový český film Rodina je základ státu, který ve čtvrtek vstoupí do kin, vznikal také na několika místech Zlínského kraje. Sdělil to Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Filmaři pořídili záběry například na poutním místě Velehradě, v archeoskanzenu Modrá, letišti ve Slušovicích nebo Lukově na Zlínsku. K regionu váže film i osoba režiséra a scénáristy – Robert Sedláček je totiž rodákem ze Zlína.

Příběh, ve kterém herci mluví s moravským přízvukem, je inspirovaný skutečností. Vykresluje zprvu bezstarostný rodinný život, který se postupně dostává do krize. Libor, bývalý učitel dějepisu, dosáhl vysokého manažerského postu ve významném finančním ústavu a řadu let si spokojeně žije společně se svou rodinou v luxusní vile na okraji Prahy. Sladký život ale netrvá věčně a na povrch začnou vyplouvat machinace s penězi klientů týkající se celého vedení banky. Libor se následně ocitá v dohledu policejních vyšetřovatelů, kteří mu začnou tvrdě šlapat na paty. Snaží se uniknout před hrozícím vězením a oddálit osvětlení celé situace své nic netušící manželce. Rozhodne se tak pro netradiční útěk, kdy pod záminkou společné dovolené odveze celou rodinu na Moravu.

V hlavních rolích se objeví Igor Chmela a Eva Vrbková, kteří zde ztvárnili manželskou dvojici – ústřední nositele děje. Film láká na kvalitní obsazení i ve vedlejších a epizodních rolích, v nichž se představí například Simona Babčáková, Marek Taclík, Jan Budař, Martin Finger nebo Jiří Vyorálek.

Vůbec poprvé se v českém hraném filmu objevuje fenomén tunelování bank. „Je hrozné, že jsme si zvykli na to, že zpronevěra veřejných peněz je vlastně normální. Že krádež a korupce jsou přirozenou součástí podnikání a moci. Ale mě tohle obecné zas tolik nezajímá, ve filmech se zaměřuji konkrétně na to, jak si člověk, který takhle nemorálně jedná, sám sebe omlouvá, jakou formou druhé přesvědčuje, že takové jeho chování je přijatelné a v pořádku. A jak mu to ti druzí přijímají,“ řekl Robert Sedláček.

Natáčelo se například na slušovickém letišti. „Původně si pan režisér přál, aby vrtulník s policejními vyšetřovateli, kteří pronásledují hlavního hrdinu, přistál na baťovském mrakodrapu nebo někde jinde v centru Zlína, bohužel se nám to ale nepodařilo zajistit. Slušovické letiště je ale také velmi fotogenické,“ konstatoval producent filmu Radim Procházka.

Partnerem snímku je město Zlín. „Jsem rád, že se vše nedělá jen v Praze. Naše město má dlouhou filmařskou tradici a je dobře, že má i filmařskou současnost. I díky tomuto filmu,“ poznamenal primátor Zlína Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x