V rámci Dne stromů přibyla ve zlínském parku Svobody nová dřevina

ZLÍN  - Park Svobody pod zlínským zámkem zdobí od čtvrtka nový strom, a to ambroň západní. Jak informoval mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák, dřevina byla v parku vysazena v rámci oslav Dne stromů.

Domovinou ambroní je severní Amerika, ale už dlouhé roky se jim daří i v Evropě. „Je to velmi krásný strom, na podzim bývá nádherně zbarvený,“ řekl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (M.O.R.), do jehož kompetencí patří životní prostředí a který pomohl se sázením stromu. Předností ambroní je také to, že se dobře vyrovnávají s mrazy. Strom vysazený pod zámkem je starý pět let.

Sázení ambroně bylo jedním z bodů programu čtvrtečních oslav. Pro přítomné děti i dospělé bylo připravené například zážitkové lezení po stromech, tvoření z proutí či informace o zelení ve městě. Zveřejněny byly i výsledky prvního ročníku ankety Strom roku 2011. „Z devíti navržených dřevin získala jednoznačně nejvíce hlasů lípa ze Štípy, kterou do ankety navrhly děti z místního Ekokroužku. Jako navrhovatelům jsme jim věnovali mimo jiné i poukaz na bezplatné ošetření této lípy,“ dodal Landsfeld.

Tradice slavit Den stromů vznikla ve Spojených státech amerických, v tehdejším Československu byl oblíbený zejména před 2. světovou válkou. Zlínský magistrát se k oslavám připojil letos.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x