Obyvatelé Valašského Meziříčí mohou ovlivnit, jak bude vypadat jejich náměstí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská radnice plánuje rekonstrukci náměstí a okolních ulic a do jeho budoucí podoby budou moci zasáhnout i samotní obyvatelé. Sdělila to Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Lidé mohou například na radnici posílat různé fotografie zachycující jiná česká či světová náměstí s nějakými zajímavými stavebními prvky. „Na říjnovém zasedání zastupitelstva města zase předvedli studenti místní Střední průmyslové školy stavební a fakulty architektury v Brně tři návrhy možné podoby našeho náměstí. Posledním krokem je speciální anketa,“ řekl místostarosta města Jiří Pernický (nez.).

Anketa je určená sedmi konkrétním skupinám občanů Valašského Meziříčí a uskuteční se ve dvou etapách. „První fáze spočívá ve zpracování vyplněných dotazníků. Ve druhé etapě získají stejní respondenti výsledky dotazníků k prostudování a vyjádření se k předloženým návrhům,“ vysvětlil Jaroslav Šindelka, zpracovatel speciální ankety a bývalý městský zastupitel.

Občané města jsou rozdělení do skupin, které tvoří současní a bývalí zastupitelé, členové výborů zastupitelstva, osadních výborů, komisí a místní komise rady města, manažeři firem bydlící ve Valašském Meziříčí, členové Fóra 2025, studenti středních škol s trvalým bydlištěm ve městě, studenti vysokých škol a ostatní dobrovolní zájemci. „Dotazník obdrží 420 respondentů. Doufáme, že návratnost bude vysoká, čímž se zajistí dostatečná vypovídací hodnota,“ dodal zpracovatel ankety.

Anketa potrvá do konce listopadu. Závěrečné výsledky, které budou známé zřejmě v únoru příštího roku, se budou pak prezentovat na městském zastupitelstvu, městských webových stránkách a ve Valašskomeziříčském zpravodaji.

Dotazníky jsou pro zájemce z řad široké veřejnosti k dispozici na podatelnách městského úřadu a v turistickém informačním centru Sýpka. V elektronické podobě je anketa přístupná na webu Fóra 2025. „Lidé jej mohou stáhnout, vyplnit a následně odevzdat na podatelny městského úřadu nebo zaslat poštou,“ dodal projektový manažer radnice Václav Valčík. „Všechny tyto kroky byly a jsou učiněny proto, abychom se vyvarovali fatálních chyb, kterých se dopustila některá města,“ uzavřel místostarosta Pernický.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x