V Provodově oslavili svátek svatého Martina tradičním voděním berana

PROVODOV - Svátek svatého Martina oslavili v Provodově už tradičně, a to voděním berana. Průvod masek v čele s beranem obcházel domácnosti a zval na hodovou zábavu, tradici obnovili v obci před 11 lety, v sobotu sdělil starosta obce Marek Prachař.

Provodovského průvodu se zúčastnilo asi 30 lidí a podle starosty je pro všechny čest v průvodu jít. „Tradice vodění berana je už velmi stará, v naší obci ji ale před 11 lety znovu oživili místní dobrovolní hasiči,“ podotkl Prachař.

Maskovaný průvod obchází dům od domu a zve na hodovou zábavu, která v Provodově vypukne 19. listopadu. Lidé průvod vždy pohostí, nejčastěji slivovicí, vdolky či jinou pochutinou.

Vodění berana trvá v Provodově celý den a dobré pohoštění čeká nejen účastníky průvodu, ale i samotného berana. V obci už druhý rok po sobě vede průvod beran majitele Ladislava Marušáka.

Hned ráno dostane pořádnou porci ovsa a na konci průvodu ještě větší. Během dne pojí to, co mu kdo naservíruje. Někde si dá jablko, jinde vdoleček,“ svěřil se majitel berana. Tradiční vodění berana prý jeho zvíře zachránilo od jisté porážky. „Byl dlouho nemocný a tak si zvykl na přítomnost lidí, že mu nedělá žádné problémy s nimi po obci chodit. Jen díky tomu neskončil v klobásách. Na vodění berana je totiž naprosto ideální,“ dodal Marušák.

V minulosti měly podobné průvody krvavý nádech. Zvířata (nejčastěji berani, houseři, kačeři či kohouti) bývala po konci průvodu častokrát zabita – většinou jim usekli hlavu. Podle některých pramenů šlo o pokračování v tradici krvavých obětí z pohanského období. Dnes už je takovéto stínání zvířat zakázáno, ale na mnoha místech se vodění berana i bez obětování zvířat dochovalo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x