Do uherskohradišťského klubu Mír dorazí originální slovenští Longital

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovenské duo Longital, které tvoří Shina (zpěv, baskytara) a Daniel Salontay (zpěv, kytara, smyčec), potěší ve čtvrtek 17. listopadu příznivce „heart beat" svým koncertem v uherskohradišťském klubu Mír. Koncert začíná ve 20. hodin, uvedl Jaromír Orel z pořádajících Městských kin Uherské Hradiště.

Slovenské duo Longital (dříve Dlhé diely), které letos oslavilo 10 let existence, má na svém kontě stovky koncertů a na podzim 2010 vydalo úspěšné album Teraz.

Longital je starý název hory nad Dunajem (dnešní bratislavské Dlhé Diely), kde dvojice žije a tvoří. Duo hraje dle svých vlastních slov „heart beat“ – hudbu ze srdce, která upokojuje mysl a hýbá tělem. Texty Longital ve slovenštině představují svébytnou poezii. Díky Shininu podmanivému hlasu, Salontayovej virtuózní hře smyčcem na kytaře a použitím elektronického nástroje Lemur Jazz Mutant je Longital jedním z nejoriginálnějších zjevů slovenské hudební scény,“ upozornil Orel.

Dvojice odehrála stovky koncertů ve 12 zemích Evropy, absolvovala i turné v USA. Oscaroví Glen Hansard a Markéta Irglová si vybrali Longital za předskokana podzimního turné v listopadu 2010 na Slovensku a v Polsku. Jejich album Gloria (2008) se dostalo do finále Radio Head Awards v kategorii Album roku.

Loni na podzim vyšla zatím poslední deska Teraz, které tvoří základ současného koncertního repertoáru a představuje zatím nejenergičtější podobu tvorby této autorské i partnerské dvojice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x