Do silnic ve Zlínském kraji půjde více peněz než letos

ZLÍN  - O 40 milionů korun více než letos přidělili pro příští rok krajští zastupitelé příspěvkové organizaci Ředitelství silnic Zlínského kraje na investice. Informovala o tom mluvčí kraje Gabriela Dvorníková.

Na krajské silnice uvolnili zastupitelé 579 milionů korun, z toho je 165 milionů určeno na investice. Provozní prostředky ve výši 414 milionů slouží na opravy, letní a zimní údržbu, odpisy silnic a mostů i majetkovou správu Ředitelství silnic Zlínského kraje.

„Stavební práce na silnicích II. a III. třídy včetně oprav nebo výstavby nových mostů patří mezi priority kraje. Posílením částky na investice chceme poskytnout zejména dostatečnou finanční spoluúčast na čtyřech velkých stavbách, u kterých je podána žádost o spolufinancování z prostředků Evropské unie,“ řekl náměstek hejtmana Zlínského kraje Jaroslav Drozd (ČSSD), zodpovědný za oblast dopravy. Zatímco v minulých letech pokrýval příspěvek z Regionálního operačního programu 85 procent uznatelných nákladů těchto staveb, nyní už je to jen 75 procent.

S přidělenými prostředky z krajského rozpočtu bude moci Ředitelství silnic Zlínského kraje zahájit v příštím roce 19 investičních staveb v celkové hodnotě 752 milionů korun. Největšími z nich, u kterých byly podány žádosti na podporu z EU, jsou například rekonstrukce silnice II/432 v úseku Cetechovice-Střílky za odhadovanou cenu 56 milionů korun, výstavba jihovýchodního obchvatu Holešova s odhadovanou cenou 383 milionů korun, třetí etapa rekonstrukce silnice II/487 Nový Hrozenkov-Podťaté, část Bzové za 41 milionů korun či výstavba nového silničního úseku II/150 u Bystřice pod Hostýnem za 67 milionů korun. Z prostředků Evropské unie, tentokrát ale z programu přeshraniční spolupráce, by měla být podpořena také významná rekonstrukce silnice III/50736 u Nedašovy Lhoty.

„Do roku 2012 nám nepřechází žádná rozestavěná stavba. Tentokrát máme na konci roku všechny investiční akce stavebně i finančně dokončeny,“ konstatoval šéf silničářů Bronislav Malý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x