Rožnov pod Radhoštěm půjde do nového roku s vyrovnaným rozpočtem

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM  - S vyrovnaným rozpočet bude příští rok hospodařit město Rožnov pod Radhoštěm. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí města Tomáš Gross.

Rozpočet na rok 2012 počítá s příjmy i výdaji ve výši 253,080 milionu korun. „Celkový objem rozpočtu je o 130,5 milionů korun nižší než rozpočet v letošním roce. Velký podíl na tomto snížení mají sociální dávky, které v objemu kolem 95 milionů korun bude místo města vyplácet úřad práce. Samotný rozpočet města počítá s úsporami ve výši 35,5 milionu korun,“ upřesnil Gross.

Návrh vyrovnaného rozpočtu předložil zastupitelům vedoucí finančního odboru města Jan Horáček. Opoziční zastupitelé představili svůj protinávrh rozpočtu města, který v celkovém objemu počítal s nižšími příjmy i výdaji o přibližně 7,5 milionu korun. Navrhovali také dílčí změny v předloženém návrhu rozpočtu. Po delší diskusi byly nakonec všechny předložené protinávrhy zamítnuty a do roku 2012 tak město Rožnov pod Radhoštěm vstoupí s původně navrhovaným rozpočtem.

Jan Horáček již dříve uvedl, že nejvýznamnější příjmy v rozpočtu města jsou daňové příjmy, tedy podíl na celostátně vybraných daních, které činí 169,7 milionů korun. „Druhou nejvyšší příjmovou položkou jsou zajištěné dotace včetně neinvestičních dotací. Tady počítáme s částkou 28,8 milionů korun,“ popsal příjmovou stránku rozpočtu města Horáček.

Ve výdajích jsou nejvyšší položkou provozní náklady města ve výši 192,365 milionů korun. Tento výdaj je o osm milionů korun nižší než v roce 2011. Do provozní nákladů města jsou zahrnuty například výdaje na údržby a opravy komunikací (11,2 milionu korun), příspěvky na provoz mateřských a základních škol města (21 milionů korun), sběr a svoz odpadů (15,9 milionu korun), příspěvky na tělovýchovnou činnost (11,8 milionu korun), provoz T klubu – kulturní agentury a Městské knihovny Rožnov (10,4 milionu korun), městskou policií (9,9 miliomu korun) nebo hasičský sbor města (6,9 milionu korun).

Město připravuje investiční akce v celkovém objemu 55 milionů korun, v této částce je zahrnuto 30,5 milionů korun z již zajištěných dotací. „U investičních výdajů se jedná především o časový posun akcí, které byly naplánovány na letošní rok a budou realizovány a zaplaceny v roce 2012. Tyto akce jsou spolufinancovány pomocí různých národních i evropských dotačních titulů,“ podotkl Horáček. Jedná se například o stavbu Jurkovičovy rozhledny (12 milionu korun, plně zajištěno dotací a dary), zateplení ZŠ Pod Skalkou (12 milionů korun, zajištěna dotace) nebo realizace varovného systému města ve výši dva miliony korun (zajištěna dotace).

„Rozpočet Rožnova na rok 2012 je postaven tak, aby nadále snižoval zadlužení města. Jednotlivým odborům městského úřadu i příspěvkovým organizacím města byla nařízena úsporná opatření a také jsme snížili náklady na mzdové prostředky snížením počtu zaměstnanců o 11 pracovních míst,“ doplnila starostka Rožnova Markéta Blinková (ODS) s tím, že prakticky jediná oblast, kde nedošlo ke krácení rozpočtu jsou granty města. „Zde se nám podařilo udržet loňskou částku 1,6 milionu korun,“ dodala Blinková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x