Přestavba svitovských budov vyjde téměř na miliardu. Stavba Baťova institutu jede na plné obrátky

900 milionů korun, z toho dotace 500 milionů z Regionálního operačního programu Střední Morava. Tak vypadá základní ekonomická abeceda Zlínského kraje coby tvůrce změn při konverzi dvou chátrajících budov z konce 40. let 20. století v nové Krajské kulturní centrum, takzvaný Baťův institut.

Práce tu jedou naplno nehledě na kalendář, pro stavbaře je i letošní prosinec hodně příznivý. Na stavbu Baťova institutu, kde v budoucnu najdou moderní prostory Krajská knihovna Františka Bartoše, Krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy, se teď měli možnost podívat novináři.

Eminentně nám záleží na dobrém informování veřejnosti o tomto projektu,“ řekl na stavbě jeho šéf a statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš.

Budovy jsou odstrojeny a probíhá statické bourání konstrukcí. Provádí se i statické zesílení betonových konstrukcí v 1. Nadzemním podlaží budov 14 a 15,“ informoval Lukáš. Rozsah prací je ovšem podstatně širší.

Náročnost zvýrazňuje to, že se musíme vyrovnat s nutností neporušit statiku budov, navíc nemůžeme vyloučit při revitalizaci celou řadu nečekaných situací,“ podtrhl úskalí a jedinečnost přestavby manažer projektu Zdeněk Adamec.

V současnosti jde o nejvýznamnější revitalizační projekt v bývalém továrním areálu. Záměrem přestavby je mimo jiné vytvořit plně funkční centrum setkávání lidí. Má se kromě moderního sídla tří kulturních institucí stát také místem pro výstavy, koncerty a další společenská setkání včetně zázemí pro děti,“ uvedla mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x