Víkend láká na hory. Podmínky se výrazně zlepšily, sníh je zpravidla prachový

Sbalte běžky, připravte sjezdovky, klidně přibalte snowboardy, ani sáňky nebo boby a také plavky nejsou od věci. Směr východ! Sjezdovky a běžecké tratě na horách východu Moravy slibují o víkendu prakticky ideální podmínky. Zdravý vzduch a rozumná zátěž navíc potvrzují okřídlené pořekadlo z dob Tyršových : ve zdravém těle zdravý vzduch.

Jeden den na horách, lhostejno zda na sjezdovce či na běžkách, změna týdenního pracovního často stresujícího rytmu, je naprosto dokonalým katalyzátorem výborné nálady a relaxu. Od toho je víkend,“ říká zlínský lékař Lubomír Nečas.

Podmínky na horách jsou opravdu výborné. „Připadlo hodně sněhu, na naší sjezdovce jezdíme od rána, zájem je značný,“ říká vlekař na svahu v Karolince Karel Palička.

Dávám přednost běžkám, zatím nebyly podmínky nic moc, vyrážím do Velkých Karlovic, vím od známých, že je stopa ve výborném stavu, nejlepší v letošním roce. Určitě si  dáme zabrat, ideální bude následný pobyt ve welnessu v některém z hotelů,“ těšila se už ráno Eva Lekavá ze Vsetína.

Stopy ve Velkých Karlovicích jsou připraveny, skvělé zážitky slibuje i hřebenovka na Kohůtce. Tam 18 kilometrů dlouhá hřebenová běžecká trať kopíruje česko-slovenskou hranici a patří k nejlepším v republice. Pozadu ale nezůstávají ani na Pustevnách. Z druhé strany se tam vypravil Ostravan Petr Skalička. „Určitě si z Pusteven s manželkou vyběhneme na Martinák, už se těším na svařené víno.“ Na Pustevnách, více než 1000 metrů nad mořem, je pak k vidění činorodá práce ledových a sněhových sochařů, na dalším ročníku akce Sněhové království, své unikátní skvosty dokončí v neděli. Pak na ně letos poprvé naváží také žáci vybraných škol, kteří budou mít možnost vyzkoušet si, jak těžké je pomocí lopat, škrabek a nerůznějších důmyslných zařízení vytesat sochy…

Běžecká stopa zatím není ideální na Hostýnské běžecké magistrále. Na Trojáku si tedy na své přijdou spíše vyznavači sjezdového lyžování, na neděli tam pro ně připravili školu carvingu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x