Zlínská nemocnice jako první v ČR využívá bezdrátový přenos EKG z terénu na mobil kardiologa

Lékaři kardiovaskulárního centra Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně zahájili jako první v České republice jedinečnou spolupráci s kolegy ze Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Řekla mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Spolupráce spočívá v bezdrátovém přenosu EKG pořízeném v terénu posádkou záchranky přímo na mobil intervenčních kardiologů. Ti tak mohou bez zbytečného odkladu svolat celý intervenční tým na zákrokový sál a být připraveni na příjezd nemocného s akutním infarktem. Tento způsob je první svého druhu v České republice.

Zkracuje se tak doba, po kterou je srdce nemocného ohroženo akutním nedokrvením a v důsledku toho se také snižuje rozsah eventuálních nezvratných změn na srdci. Na druhé straně můžeme tímto způsobem odhalit jinou příčinu pacientových potíží, například definovat poruchu srdečního rytmu, a doporučit specifickou léčbu v nejbližší koronární jednotce. Pak nemusejí čtyři členové akutního kardiotýmu vyjíždět z domu na sál do naší nemocnice,“ vysvětlil vedoucí lékař kardiocentra zlínské nemocnice Zdeněk Coufal.

Všechny vozy záchranky jsou vybaveny jednotným typem EKG přístroje kombinovaného s defibrilátorem. EGK přístroje ve vozech záchranky umožňují po GSM síti bezdrátový přenos pořízeného záznamu na dispečink Zdravotnické záchranné služby. Odsud jej může dispečerka stiskem klávesy odeslat na specifickou e-mailovou adresu.

EKG křivka se tak během několika sekund objeví ve formě e-mailu na chytrém mobilu s vysokým rozlišením displeje jak indikujícímu intervenčnímu kardiologovi, tak i jeho kolegům, kteří právě nejsou ve službě na telefonu. Indikující lékař se může okamžitě rozhodovat stejně, jako by u nemocného stál sám,“ upřesnil Coufal.

Dosud byl nález v případě podezření na infarkt konzultován prostřednictvím mobilního telefonu s intervenčním kardiologem, a to ústním popsáním nálezu. „V případě jednoznačného zjištěného infarktu myokardu není důvod změny složitě popisovat a na základě výzvy indikující lékař svolává intervenční tým. Jinak je tomu v atypických případech, protože slovní popis není schopen postihnout všechny detaily EKG křivky. Rozhodování, kam nemocného přivézt, zda do kardiocentra nebo na nejbližší koronární jednotku, bývala mnohdy těžká. Stávalo se, že nemocní s podezřením na srdeční příhodu zbytečně cestovali po Zlínském kraji v houkající sanitce. To s novým způsobem komunikace odpadá,“ popsal Coufal.

Již během prvního měsíce roku, který byl rekordním co do počtu akutních případů, se systém ukázal jako plně funkční. Osvědčil se i v několika případech, kdy se nejednalo o infarkt, ale o arytmii. „Díky našemu novému systému může být lékař v práci, doma, v obchodě, na zahradě nebo kdekoliv v dostupném perimetru a může tak na svém mobilním telefonu coby přenosném počítači vidět veškerá i grafická data o konzultovaném pacientovi,“ doplnil Coufal.

V kardiocentru zlínské nemocnice se v příslužbě střídají čtyři lékaři s licencí z intervenční kardiologie. Potřebné vybavení chytrými telefony zajistila nemocnice jedním přístrojem z vlastních zdrojů, další tři přístroje získala sponzorským darem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x