Sobota patří gurmánům všeho druhu. Východ Moravy ochutná víno, dobroty z brambor i houby nakyselo

Zabíjačka by asi v pomasopustním čase poněkud bila do očí, čas střídmosti se ale také nesmí přehánět. A tak poslední sobotu měsíce února ozdobí ve Zlínském kraji hned několik akcí, které patří gurmánům, a přitom nikterak „nehřeší".

Popáté připravili koštování vína v Jalubí na Uherskohradišťsku. „Máme 748 vzorků nejen z našeho regionu, ale také z oblasti Valticka a Mikulovska, 70 procent z nich je z loňské výborné úrody,“ informuje hlavní organizátor Dušan Ondráš. Výstavu samozřejmě doplní stylově cimbálová muzika. „Večer muzikanti sbalí po celodenním výkonu nástroje, schovají cimbál i housle, ale tím nekončíme. Následuje diskotéka s vínem, z koštu nám samozřejmě zbude spousta výborného vína, a tak po zaplacení vstupného může konzumovat nápoj bohů v libovolném množství,“ doplňuje Ondráš.

Poněkud z jiného soudku budou moci gurmáni ochutnávat na Valašsku. Třeba v jeho jižní části ve Francově Lhotě. Tam se bude soupeřit o Lhotský kyseláč. Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu východní Moravy láká za organizátory na poněkud nezvyklou kombinaci. „Bude se soutěžit o nejlepší nakyselo nakládané houby a jejich přehlídku doplní košt slivovice,“ vysvětluje.

Dobroty a speciality z brambor připravili jako doplněk lyžování ve Velkých Karlovicích. Gurmánská akce je tentokrát věnována nejtypičtější valašské surovině – bramborám. K ochutnání jsou třeba klasické pečáky s česnekem a podmáslím, bramborové šišky, tradiční vynikající bramboráky i spousta dalších dobrot. Bramborami to na východě kraje voní od pátku až do neděle. „Sedm bramboráků z pátku si nepřekonám, ale dnes večer se těším na pečáky, ty mají opravdu vynikající. Své gurmánské hříchy ale musím vykoupit pohybem,“ tvrdí Štěpán Uhlíř ze Zlína. Chystá se tak nejdříve do běžkařské stopy, pak do wellnesu, na sjezdovku a až potom prý může na bramborové speciality s česnekem a jinými „voňavými“ ingrediencemi.

Hitparádu ochutnávek doplňuje v Kunovicích košt slivovice, také na něm by se už měly kromě archivních vzorků ochutnávat dary pálenic z loňské vynikající úrody švestek i meruněk.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x