Ve Vsetíně připravují projekt sociální firmy, dá práci klientkám azylového zařízení

Ve Vsetíně zřejmě vznikne sociální firma, která zaměstná klientky Azylového domu pro ženy a matky s dětmi. Sdělila mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Proti projektu se původně stavěli obyvatelé vsetínského sídliště Hrbová, nakonec ale s ním souhlasili. Pokud azylové zařízení uspěje se svou žádostí o dotaci, mohl by podnik začít fungovat příští rok na jaře.

Myšlenka sociálního podniku je založena na spolupráci s místními malopěstiteli ovoce a zeleniny, v praxi existuje již na řadě míst v České republice. „Od pěstitelů a zemědělců bychom odebírali jejich produkty a podle objednávek našich zákazníků by klientky azylového domu připravovaly bedýnky s požadovaným obsahem. Ty by si zákazníci vyzvedli na kontaktních místech nebo bychom je distribuovali přímo do domácností,“ vysvětlil systém sociální firmy ředitel azylového domu Michal Trčálek s tím, že v sortimentu by mohlo být ovoce, zelenina, sušené ovoce, mléčné nebo i jiné produkty.

Trčálek chtěl původně přistavět v areálu azylového domu nový objekt. Při prvních dvou setkáních s občany se však jeho záměr nesetkal s pochopením občanů Hrbové, kteří měli obavu ze zvýšení dopravní zátěže v sídlišti a zhoršení už tak složitých podmínek pro parkování. Zároveň ale navrhli, aby pro realizaci projektu byla využita bývalá uhelna Zásobování teplem Vsetín. Azylový dům tuto variantu po dohodě s vlastníkem objektu společně s radnicí a projektantem zpracoval.

Projektant ve svém návrhu počítá s využitím střechy bývalé uhelny jako parkoviště pro pět vozidel azylového domu, čímž by se ulevilo parkovištím ve dvoře sídliště Hrbová. Samotnou uhelnu by pak azylový dům přebudoval pro potřeby sociální firmy. S touto variantou už obyvatelé Hrbové souhlasili.

Nyní hodlá ředitel azylového domu podat do konce června žádost o dotaci na ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokud uspěje, získá dotaci ve výši až 80 procent nákladů, zbytek pokryje z vlastních zdrojů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x