První březnový víkend na východě Moravy. Unikátní košty, lyžování, plesy i saunová noc

Jarní ale zároveň i zimní měsíc březen má vždycky na vybranou. Musí uspokojit zájemce o lyžování i o společenské zážitky, gurmánské fajnšmekry a přidat i nějakou tu třešínku na pestrém programovém dortu. Nutno říci, že první březnový víkend nasazuje ve Zlínském kraji laťku docela vysoko.

Na horách Zlínského kraje, zvláště v jeho východní části, stále leží metrová vrstva sněhu. Na rozdíl od mrazivých časů před měsícem, kdy se lyžovalo za hodně obtížných podmínek, je březnový pohyb na svazích daleko příjemnější. Lyžuje se ve všech střediscích, rušno je na Stupavě, na Razule i na Pustevnách, Trojáku i jinde.

Specialitou Velkých Karlovic je Saunová noc s rituály při svíčkách. „Jde o dokonalý relax, odpočine si tělo i duše, naši odborníci seznámí přítomné s mnoha zajímavostmi kolem saunování, které má prokazatelně blahodárný vliv v mnoha směrech,“ láká odborník a organizátor Martin Pařízek.

Zlínské Gymnázium na Lesní čtvrti připravilo na sobotní večer svůj ples, bude už 52. v historii. Letos si navíc studenti i pedagogové stejně jako spousta absolventů připomínají 75. výročí založení školy. Maturitními úskalími tu proklouzla spousta známých lidí, mimo jiné například v časech studentských výborná lyžařka, pak modelka a pak i manželka slavného amerického miliardáře Donalda Trumpa Ivana Trumpová, v šedesátých letech samozřejmě studentka Ivana s rodným jménem Zelníčková.

Březen přeje spoustě koštů. Provodovská trnka je název sobotní degustační akce v Provodově na Zlínsku, která sice není největší svým rozsahem, ale jeden unikát podle hlavního pořadatele Petra Štěpaníka určitě má. „U nás se mezi vzorky může zásadně a výhradně objevit jenom pálenka z modrého ovoce, proto také jasný název,“ vysvětluje Štěpaník pravidla koštu pro domácí i přespolní.

Z poněkud jiného soudku je košt kysaného zelí, který je na neděli připraven do Hluku na Uherskohradišťsku. „Loni jsme utvořili oficiální český rekord, měli jsme 173 vzorků, letos to bude hodně podobné, doufám, že jich v sedmidecilitrových sklenicích bude ještě o něco více,“ láká na vlastní soutěž, která vypukne hodinu po nedělním poledni duchovní otec akce Antonín Vrba.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x