Video: Konečně! Ostudné ruiny bývalé vietnamské tržnice v centru Zlína míří do zapomnění

Sláva! Bagry a další mechanismy se daly do demoličních prací bývalé vietnamské tržnice v centru Zlína. Mizí ohořelé stánky, do historie vchází jedna z největších a hodně trvanlivých ohyzdných skvrn na tváři krajského města. Ke slovu přicházejí stavbaři, nejdříve musejí odstranit letité přístřešky a plechové boudy, tolik milované bezdomovci a dalšími podivnými existencemi.

Vrhneme se nejdříve na totální odstranění staveb a jejich srovnání se zemí, čeká nás ale daleko více práce. Jsou tu samozřejmě základy bazénu, takzvaného Baťáku, ty musíme odstranit, budeme také dělat základy pro budoucí podzemní parkoviště, vlastní Laboratorní centrum přijde na řadu později,“ říká zdejší stavbyvedoucí.

Nebylo to vždycky jenom tak nehezké místo, koupaliště tu sloužilo dlouhé roky už od konce třicátých let minulého století, jako mladá jsem se sem chodila moc ráda koupat,“ říká s nostalgickým pohledem procházející sedmdesátnice.

Ten, kdo tu nechal po revoluci vybudovat vietnamskou tržnici, asi na tvář Zlína moc nehleděl,“ naráží další starší muž na vývoj poté, co byl bazén zrušen a v devadesátých letech se tu hojně nakupovalo.

Rozhodně nejhorší časy ale prostranství zažilo v posledních několika letech, kdy se tu usadili bezdomovci, kteří například buňky několikrát zapálili.

Marasmu je ale snad definitivně konec, nové Laboratorní centrum bude naopak chloubou Zlína, spolyká ovšem více než půl miliardy korun. 448 milionů je z evropských dotací, 80 přidá zlínská univerzita. Otevírat by se mělo na podzim příštího roku.

Podívejte se na naše video, jak strojům bývalá tržnice „chutná“.

Video