NEZAMĚSTNANOST: Ve Zlínském kraji mírně stoupla míra nezaměstnanosti

ZLÍN - V průběhu měsíce února ve Zlínském kraji mírně stoupla míra nezaměstnanosti na 9,87 procenta. Oznámila mluvčí zlínské krajské pobočky Úřadu práce ČR Miriam Majdyšová.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání evidovaných ve Zlínském kraji se zvýšil o 374 lidí, tedy o 1,22 procenta a ke konci února dosáhl hodnoty 31 045 uchazečů o zaměstnání. Na konci měsíce února dosáhla míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji hodnoty 9,87 a je nad úrovní průměrné míry nezaměstnanosti ČR, která ke stejnému datu činí 9,21. V průběhu únorových dnů tak vzrostla míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji o 0,13 procentního bodu.

V průběhu měsíce února se ve Zlínském kraji nově zaevidovalo 2 994 uchazečů o zaměstnání a vyřazeno bylo 2 620. Počet nově evidovaných uchazečů se ve srovnání s předcházejícím měsícem lednem snížil o 26,36 procenta.

Zatímco nezaměstnanost letos v únoru roste, v předcházejícím roce nastal naopak mírný pokles. Nezaměstnanost v únoru vzrostla ve všech okresech Zlínského kraje s výjimkou okresu Vsetín, kde byl zaznamenán pokles počtu uchazečů o zaměstnání o 0,35 procenta. Nejvíce vzrostl počet uchazečů v okrese Kroměříž (+2,06 procenta) a Zlín (+2,05 procenta). V okrese Uherské Hradiště se nezaměstnanost zvýšila o 1,32 procenta.

Okresem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti je okres Vsetín s mírou nezaměstnanosti 11,08. Naopak nejnižší míru nezaměstnanosti vykazuje okres Zlín, a to 8,38.

Na konci měsíce února evidovaly pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 1 409 volných pracovních míst. Je to o sedm volných pracovních míst více než na konci ledna. Na jedno volné pracovní místo připadá 22 uchazečů o zaměstnání (přitom v okrese Kroměříž připadá na jedno volné pracovní místo již 37,5 uchazečů o zaměstnání). Mezi volnými pracovními místy je nejvíce nabídek pro obchodní zástupce (85), pro seřizovače a obsluhu obráběcích strojů (74), svářeče (72) a pro řidiče nákladních automobilů a tahačů (53).

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x