Některé silnice ve Zlínském kraji změnily své třídy a čísla

ZLÍN - Ve Zlínském kraji letos nastává rozsáhlá změna v číslování některých silnic. Informoval mediální zástupce Ředitelství silnic Zlínského kraje Vojtěch Cekota.

Změna se dotýká 160 kilometrů krajských silnic. Některé dřívější silnice II. třídy budou nově zařazeny do kategorie III. tříd a naopak. Nové číslování silnic má vytvořit logičtější systém zejména v návaznosti na vytváření automap a programování elektronických navigačních systémů.

V kategorii silnic II. třídy byly dosud vedeny některé komunikace, které už během posledních několika desítek let svůj původní dopravní význam ztratily. Příkladem za všechny může být ve zlínském okrese dřívější silnice II/488 z Vizovic přes hřeben Vizovických vrchů do Loučky. „Přestože v automapách a navigacích lákala neznalé řidiče jako silnice II. třídy, její technické parametry neodpovídaly očekávání motoristů a tato silnice se ani v zimě neudržuje a je tedy často nesjízdná,“ řekl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý. Nyní už je tato silnice zařazena v kategorii III. tříd, má číslo III/4932.

Podobným příkladem na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku je dřívější silnice II/428 ze Zdounek přes Chřiby do Modré. V úseku z Bunče do Modré se také v zimě neudržovala. Nyní dostává označení ze Zdounek až do Starého Města jako silnice III/42826.

Změn v číslování silnic je na území Zlínského kraje v okresech Kroměříž, Uherské Hradiště a Zlín víc. Jde o největší jednorázovou změnu v číslování silniční sítě za celou dobu existence Ředitelství silnic Zlínského kraje, tedy od roku 2001. Změna se týká přesně 160,397 kilometru krajských silnic. K nějaké změně v číslování silnic dojde ve Zlínském kraji v katastrálním území 36 obcí. U silnice Koryčany – Vřesovice – Osvětimany bude změněno číslování silnice (přeřazení z II. do III. třídy) rovněž na území sousedního Jihomoravského kraje.

Přijaté změny v číslování silnic byly předem konzultovány s dotčenými silničními správními úřady a příslušnými územními odbory Krajského ředitelství policie Zlínského kraje. Byly i často diskutovány při hejtmanských dnech v letech 2010 a 2011 za účasti členů Rady Zlínského kraje a jednotlivých obcí a byly shledány jako přínosné. Změny jsou navrženy v souladu s Generelem dopravy Zlínského kraje, v němž je specifikována vybraná silniční síť komunikací v majetku kraje.

Změny svislého dopravního značení v terénu (směrových tabulí před křižovatkami) budou silničáři zajišťovat postupně během několika příštích měsíců. Centrální silniční databanka, kterou vede Ředitelství silnic a dálnic ČR a která je zdrojem dat pro tvůrce map i programátory elektronických navigací, zaeviduje tyto změny k datu 1. července letošního roku.

Všechny změny v číslování silnic jsou podrobně popsány na webu www.rszk.cz. Na webu jsou dostupné rovněž zákresy nového číslování silnice do map.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x