Čtyři týdny do Velikonoc. Krasličářka s píli včelky a nadáním od Boha v plné práci

Nejen excelentní malérečka Jana Mikulcová z Ostrožské Nové Vsi, ale také spousta jejich neméně šikovných kolegyň ze Slovácka, má čtyři týdny před Velikonocemi své pracovní žně. A taky jeden problém, který musejí překonat. Nemají dostatek vajec.

Ne, nebojte se, Velikonoce bez kraslic určitě nebudou, ale něco na tom je. Měla jsem teď v zásobě 300 bílých vykouknutých vajec, musím momentálně vzít zavděk hnědými, které pro mne nejsou ideální, ale snad se najdou další,“ popisuje situaci Jana Mikulcová z Ostrožské Nové Vsi, která se proslavila především jedinečnou technikou leptání a děrování.

Maminka dvou odrostlých kluků samozřejmě pilně pracuje i o volných víkendech a letos ji bude muset rodina dokonce delší čas postrádat. Brzy po Velikonocích vyráží na dalekou cestu. „Dostala jsem příležitost předvádět výrobu kraslic až v Americe, konkrétně v Houstonu na velikém setkání našich krajanů, moc se těším a nevím jak vše zvládnu. Musím převézt křehké kraslice, nebude jich málo, ale hlavně mi spoustu místa zabere kroj,“ směje se nad příjemnými starostmi.

Je to až k nevíře, ale na jediné obyčejné skořápce slepičího vejce, dokáže paní Jana zubní vrtačkou vyvrtat i přes 900 dírek.

Velmi šikovné lidové umělkyně žijí ale bez nadsázky v každé druhé vesnici na Slovácku. Dotvářejí jinde nebývalý kolorit kraje, jsou jeho součástí i ozdobou. Každá z nich se navíc prezentuje svébytnou a poněkud odlišnou technikou. Jejich kraslice už teď putují do celého světa, v našem hlavním městě jsou pak obrovským lákadlem pro cizince na Velikonočních trzích. Za všechny se sluší jmenovat třeba Slobodanku Kolajovou z Uherského Hradšitě, mistryni batikovaných kraslic, Zdenku Rajsiglovou ze Starého Města a její slámovou techniku zdobení, anebo Marii Vlčkovou z Uherského Hradiště, která se proslavila zelovou batikou či Marii Sekaninovou z Topolné a její škrabaná vejce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x