Zlatý Ámos zamířil do Zlína. Michal Mikláš je nejlepším pedagogem v České republice

Na Gymnáziu a Jazykové škole ve Zlíně na Náměstí TGM mají důvod ke skvělé náladě. Zdejší pedagog Michal Mikláš přišel v pondělí poprvé do školy coby nositel Zlatého Ámose, od pátku se pyšní tímto velmi prestižním titulem. Mimochodem přerušil čtyřletou celorepublikovou nadvládu žen.

Pogratulovat svému učiteli informatiky přišli nejen jeho studenti, ale také krajský radní Josef Slovák, vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu Zlínského kraje Stanislav Minařík i ředitelka školy Alena Štachová.

Je to velmi příjemný pocit mít v kraji a přímo ve škole takového pedagoga, určitě pobídka pro ostatní,“ tlumočila pocity své i hostů ředitelka.

Miklášovi k ocenění hodně pomohli jeho studenti. I ve finálovém kole v Praze ocenila odborná porota jejich nápaditou paralelu kantora s věhlasným Chuckem Norrisem. Mikláše navrhli právě jeho studenti. Proč?

Má naprosto unikátní způsob výuky, je přístupný, ochotný, vše vysvětlí třeba stokrát, jako v mém případě,“ vypočítává pozitiva letošní maturantka Eliška Gabrhelíková.

Čtyřiatřicetiletý Mikláš odmítá, že by byl dokonalý. Jeho studenti to vidí maličko jinak. „Má snad jediné mínus, že nemůžeme se spolužáky na jeho projevu žádné chyby najít, opravdu je dokonalý,“ směje se septimán Martin Nosek.

Michal Mikláš přitom není původem pedagog. Je vystudovaný odborný informatik. Ale pedagogické nadání v sobě prostě probudil. „Asi to tak bude, třeba s počítačem jsem naučil i svého tchána, a ten k nim měl tedy hodně daleko,“ říká.

Vůbec do jeho života zasahuje rodina osudově hodně citelně. „Kdysi na gymnáziu jsem začal chodit se svojí dnešní manželkou, moc jsem se jí chtěl přiblížit, byla vynikající studentka.“

Právě škole a rodině věnuje téměř veškerý čas. „Ve škole jsem i správcem sítí, takže se domů dostanu zpravidla až večer, ale moc mne to tak baví.“

Když v jednom z pražských hotelů přebíral v pátek ocenění…„tak ve mně úplně hrklo a byl jsem moc šťastný, samozřejmě si to užívám i teď. Ale musím říci, že jsem byl doslova nadšený za své bezvadné studenty,“ vzpomíná na defilé nejlepších před pár desítkami hodin.

Školství hrozí škrty, finanční situace není zrovna ideální. „Musíme společně hledat jiné cesty, jak ušetřit. Myslím, že mladým se opravdu musejí věnovat ti, kteří tuto práci mají rádi a nesmí od ní utíkat,“ vysvětluje svůj pohled nositel Zlatého Ámose.

Mimochodem ve škole mají dvě busty bronzového „učitele národů.“ Zatímco Jan Ámos Komenský se na nich tváří hodně smutně, jeho zlatý následovník se směje a rozdává dobrou náladu.

Fotogalerie

run_function(‚id‘,’41‘,’14221′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚301‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14221‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

--> --> --> --> -->