Rožnovský Domov Kamarád díky finanční pomoci letošní rok přežije

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Rožnovskému Domovu Kamarád se podařilo pro letošní rok získat peníze na svůj provoz. Sdělil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Fungování se domovu podařilo zajistit díky rožnovské radnici, Zlínskému kraji, benefičnímu koncertu, Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR a soukromým dárcům. I přes finanční pomoc ale Domov Kamarád musí minimalizovat provozní náklady, vyškrtat veškeré investice a nákup materiálu a snížit osobní ohodnocení pracovníků.

Domov Kamarád se na začátku roku dostal do výrazných finančních problémů. Ministerstvo práce a sociálních věcí mu snížilo dotaci na provoz z požadovaných téměř dvou milionů korun na 162 tisíc korun.
Díky jednání vedení města Rožnov s představiteli Zlínského kraje schválili krajští zastupitelé další finanční podporu. „Domov Kamarád získal z kraje dotaci ve výši 400 tisíc korun. Město pak kromě grantových prostředků na sociální oblast ve výši 230 tisíc předpokládá další účelovou dotaci pro Domov Kamarád ve výši 150 tisíc korun,“ uvedla starostka Rožnova Markéta Blinková (ODS), která je zároveň členkou krajského zastupitelstva.

Provoz na letošní rok máme zajištěn. Máme finanční prostředky na nouzové přežití. Nicméně nic nám neřeší situaci do budoucna. Podobná kritická situace se bude pravděpodobně opakovat hned na začátku příštího roku. Především ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo přehodnotit svůj systém poskytování finančních prostředků na sociální služby,“ doplnil místopředseda sdružení Domov Kamarád Petr Jelínek.

Domov Kamarád je zařízení poskytující ambulantní služby zdravotně postiženým lidem. Cílem domova je dlouhodobě a pravidelně podporovat zdokonalování pracovních návyků a dovedností zdravotně postižených prostřednictvím sociálně pracovní terapie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x