Video: Baťa myslel i na vesmírný let. Vizionář a podnikatel světového věhlasu se narodil 3. dubna

„Až obujeme svět, vyletíme raketou do vesmíru obouvat mimozemšťany. A nejlepší by bylo, kdyby měli čtyři nohy.“ Jeden citát za všechny dokumentuje, byť v tomto případě v mírné nadsázce, jak smělé byly vize Tomáše Bati.

Geniálního průmyslníka světového věhlasu, který se narodil právě 3. dubna. Bylo to v roce 1876. Životní pouť největšího Zlíňana všech dob se uzavřela předčasně, 12. července 1932 zahynul po havárii letounu v Otrokovicích, bylo mu pouhých 56 let. Letos v létě od jeho smrti uplyne rovných osmdesát let.

Pokládám za svou zaměstnavatelskou povinnost platiti lidem za práci tak, aby ve svých čtyřiceti letech mohli žít z úspor a pracovati s pomocí svého kapitálu a zkušeností a ne ze svých holých rukou.“ Další Baťův citát zní dnes také jako z jiné planety, pamětníci by jej ale mohli podepsat.

Zajímavé bylo, jak se éra Tomáše Bati, coby zakladatele obuvnické slávy Zlína, ale také jeho pokračovatele, nevlastního bratra Jana Antonína, promítla do následující socialistické éry.

Jeho hrob byl na lesním hřbitově vždycky, ale doba byla taková, že se třeba poklonění jeho památce rovnalo pomalu hrdinskému činu. Baťa se prostě nenosil,“ vzpomíná Zlíňan Jaroslav Blažek. Přitom je podle jeho slov zajímavé, že v lidech kus baťovské pracovní zarputilosti a touhy překonávat překážky zůstal i po dlouhá další léta. „Vždycky v tom samozřejmě byla snaha vydělávat víc, což ostatně Baťa nikdy nepopíral a bral to jako normální lidskou touhu,“ říká Blažek.

O to větší bylo po revoluci nadšení, když se do města vrátil v prosinci 1989 jeho jediný syn stejného jména Tomáš Baťa junior. Měl-li ale někdo představy o tom, že dá výrobě obuvi ve Zlíně nový impuls, tvrdě se mýlil.

Každopádně je jisté, že byl Tomáš Baťa coby zakladatel obuvnické slávy Zlína vizionářem, že nastartoval nebývalý vzestup města i celého regionu, že se svými spolupracovníky vytvořil v té době nebývalé podmínky pro bydlení i práci a že Zlín se naprosto vymykal například v sociální, bytové nebo mzdové oblasti průměru tehdejšího Československa, ale i západní Evropy,“ připomíná odkaz Tomáše Bati historička Miroslava Štýbrová. A dodává ještě jeden Baťův citát, který profiluje jeho vidění světa i lidské individuality. „Neříkej, že to nejde, raději říkej, že to zatím neumíš.“

Anketa

run_function(‚id‘,’54‘,’14543′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’10‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14543‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’54‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Video

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x