Děti pomáhaly sázet stromky kolem štěrkovny

Napajedla - Sérii oslav u příležitosti Dne Země zahájilo Sázení stromů v areálu štěrkovny Spytihněv. Akce, ve které hrály hlavní roli děti, uspořádal CEMEX ve spolupráci s občanským sdružením Občané Napajedel a městem Napajedla se záštitou místostarosty Zbyňka Ohnoutka.

Akce byla určena hlavně dětem a rodičům, kteří si mohli prohlédnout rekultivované části bývalé těžební oblasti, a v rámci odpoledního programu zasadit svůj strom. Nejmenší děti malovaly na kameny, hrály pohybové hry nebo se seznamovaly s rybami žijícími ve vodách štěrkovny. Na závěr se opékaly špekáčky a děti si hrdě odnášely certifikát za výsadbu.

Cílem bylo seznámit občany z dané lokality s rekultivací těžebních ploch. Ta je zpracována se snahou o obnovení původní lužní krajiny a probíhá paralelně při těžbě již od roku 1995. Záměr je samozřejmě konzultován s dotčenými orgány státní správy, obcemi, ochránci přírody, rybáři a dalšími subjekty.

CEMEX si uvědomuje své zásahy do přírody, ale také svou úlohu dodavatele pro stavební průmysl. Proto se snaží využívat přírodní zdroje co nejšetrněji a minimalizovat dopad svých činností. Při rekultivaci oblastí těžby nemalou měrou dbá o zpětnou rekultivace vytěženého prostoru k vylepšení životního prostředí, jako je obnova lužního lesa, vytvarování břehů a zřizování biokoridorů.

CEMEX dělá pro přírodu více, než stavují zákonná opatření. Jako dobrý soused nabízí pomocnou ruku také prostřednictvím svého nadačního fondu Budujeme budoucnost.

Více o štěrkovně

Štěrkovna Spytihněv se nachází na rozhraní Dolnomoravského a Hornomoravského úvalu, asi 4 km od města Napajedla. Těžba zde probíhá od 80. let minulého století pod taktovkou dnes již zaniklého JZD Slušovice. V okolí se nachází několik jezer, která zde vznikla v důsledku dřívější těžby štěrkopísku a několik mrtvých ramen řeky Moravy sloužící ke koupání a rybolovu.


--> --> --> --> -->