Velikonoce ovládly Zlínský kraj. Svátky jara nezastaví ani sněhové vločky

Teploty spíše evokují vzpomínky na zimu, ale svátky jara už ve Zlínském kraji nemůže zastavit vůbec nic. Zvláště, když je letos jejich program snad nejbohatší v posledních letech.

V Uherském Hradišti ve Vinohradské ulici v Mařaticích si dnes šlaháči mohou připravit zážitek, na který se nezapomíná. Plně k dispozici, a to ve slováckém kroji, jim odpoledne od 13. hodiny bude nová Česká Miss Tereza Chlebovská. „Velikonoce mám moc ráda, po hektickém minulém týdnu si docela ráda odpočinu v příjemném prostředí vinných sklípků i skvělých lidí, pro šlaháče mám samozřejmě výslužku,“ říká jedenadvacetiletá nejhezčí dívka České republiky.

Ve Vinohradské ulici je díky vinařům připraven bohatý kulturní program nejen s cimbálovými muzikami, určitě přijde i kouzelník Jiří Hadaš, samozřejmě, že se bude ochutnávat víno.

Tahle tradiční velikonoční činnost je ovšem v široké nabídce na více místech severní vinařsské oblasti Slovácka. K tradičním velkým výstavám, které lákají výrobce nápoje z hroznů z širokého okolí, se scházejí znalci i laikové mimo jiné v Boršicích či v konkurenčních sousedních Polešovicích. Například výběr z hroznů z roku 2008 Aloise Tománka dostal v hodnocení odborníků vysokou známku 19,3.

Poněkud jinak vypadají Velikonoce na opačném konci Zlínského kraje ve Velkých Karlovicích. Velikonoční šmigrustování pořádá tamní Karlovské muzeum. „Každý si může vyzkoušet své dovednosti, malí návštěvníci si vyrobí třeba perníky, anebo zkusí, jak ulít z vosku slepičku,“ láká na mnohem pestřejší program Martina Žáčková z Turistického resortu Valachy.

Pozoruhodné je, že na hranici našeho kraje s Moravskoslezským v Bílé si na své přijdou i lyžařští nenasytové, pro zajímavost, podle všeho se lyžaři na Ovčárně v Jeseníkách dočkají na prknech znamenajících jejich svět i konce dubna.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x