Ve Zlínském kraji klesla nezaměstnanost na 9,7 procenta

ZLÍN - V průběhu měsíce března klesla míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji na hodnotu 9,7 procenta. Řekla mluvčí zlínské krajské pobočky Úřadu práce ČR Miriam Majdyšová.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání evidovaných Krajskou pobočkou Úřadu práce ČR ve Zlíně se snížil o 732 lidí, tedy o 2,36 procenta. Ke konci měsíce března bylo v kraji evidováno 30 313 uchazečů o zaměstnání.

Na konci měsíce března poklesla míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji na hodnotu 9,7 a je nad úrovní průměrné míry nezaměstnanosti ČR, která ke stejnému datu dosáhla hodnoty 8,9. V průběhu březnových dnů tak poklesla míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji o 0,2 procentního bodu,“ upřesnila Majdyšová.

V březnu se ve Zlínském kraji nově zaevidovalo 2 222 uchazečů o zaměstnání, což je o 25,8 procenta méně než v předcházejícím měsíci, a vyřazeno bylo 2 954 uchazečů, což je naopak o 12,7 procenta více.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání poklesl ve všech okresech Zlínského kraje. Nejvíce poklesla nezaměstnanost v okrese Uherské Hradiště – o 4,40 procenta. Naopak nejméně poklesla nezaměstnanost na území okresu Zlín – pouze o 0,39 procenta. „Přesto je okres Zlín okresem s nejnižší mírou nezaměstnanosti v kraji a jediným okresem v kraji, který vykazuje míru nezaměstnanosti nižší než je republiková míra nezaměstnanosti,“ doplnila Majdyšová. Nejvyšší míra nezaměstnanosti je v okrese Vsetín – 10,9 procenta.

Na konci měsíce března evidovaly pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 1 490 volných pracovních míst. Je to o 81 volných pracovních míst více (tedy o 5,7 procenta více) než na konci předcházejícího měsíce. Na jedno volné pracovní místo tak aktuálně připadá 20,3 uchazečů o zaměstnání, což znamená, že ve srovnání s minulým měsícem došlo ke snížení počtu uchazečů připadajících na jedno volné pracovní místo.

Nejčastěji nabízená volná pracovní místa jsou stejně jako v únoru místa pro seřizovače a obsluhu obráběcích strojů v počtu 76, místa pro obchodní zástupce v počtu 72 volných míst. Nově jsou mezi nejčastějšími volnými místy místa pro svářeče – 69 volných pracovních míst a místa pro nástrojáře – 50 míst. Pracovní místa pro řidiče nákladních automobilů patřila mezi pět nejčastěji nabízených profesí také v únoru, jejich počet se ještě mírně zvýšil na 57 míst.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x