Zlínský kraj rozdělí na opravy kulturních památek přes šest milionů korun

ZLÍN - Finanční částku převyšující šest milionů korun rozdělí letos Zlínský kraj ze svého Fondu kultury na obnovu kulturních památek. V pátek řekla mluvčí kraje Gabriela Dvorníková.

Z částky přes 6,277 milionu korun bude dotováno 90 žadatelů, mezi nimiž jsou jak soukromé osoby, města, obce, tak i farnosti a jiné neziskové společnosti. Na krajský úřad dorazilo v požadovaném termínu celkem 104 žádostí o podporu z Fondu kultury, které před schválením Radou posuzovala odborná komise.

Zlínský kraj zohledňuje především kulturněhistorickou hodnotu jednotlivých památek, na něž se dotace vztahují, dále jejich stavebně technický stav, ale také to, zda lze případně uplatnit jiné možnosti financování například z dotačních titulů Ministerstva kultury, z fondů Evropské unie či z jiných zdrojů,“ uvedl Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), náměstek hejtmana pro oblast kultury.

Díky prostředkům od Zlínského kraje bude nyní možno například pokračovat ve víceleté obnově národní kulturní památky – unikátního barokního hřbitova ve Střílkách, restaurovat fresku v zámecké kapli svaté Kateřiny na zámku v Dřínově u Kroměříže, opravit oltář Panny Marie v kostele svatého Vavřince v Hluku, kapli svatého Cyrila a Metoděje v Hřivínově Újezdě, přenesenou roubenou stodolu z obce Břestek, která se nachází v Mařaticích, venkovské usedlosti v Šumicích a v Topolné, renovovat kapli Krista Krále v Tichově, restaurovat několik křížů a soch světců a podobně.

Část dotací, kde jsou žadateli obce, nebo částka převyšuje 200 tisíc korun, musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x