Město Zlín usiluje o výraznější otevření bývalého baťovského areálu dopravě

ZLÍN - Průmyslový areál bývalých baťovských závodů by se měl více otevřít dopravě, taková je snaha města Zlína. Na středeční tiskové konferenci řekl 2. náměstek primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN).

Město v areálu vlastní pozemky s cestami. Otevřenější areál podpoří podle Dufka další rozvoj firem, které v něm našly zázemí.

To, že je v areálu doprava do značné míry regulována, mělo svůj význam. Vývoj se ale posunul, neveřejnost mnoha komunikací v tomto prostoru se stala problémem,“ uvedl Dufek.

Jednání o otevření areálu, ve kterém je většina cest účelových a veřejně nepřístupných, začalo za účasti města před několika týdny. Prvním výsledkem je to, že od poloviny března se při vjezdu do areálu neplatí v prostoru od obchodního centra Interspar po budovy s číselným označením 30. Město hodlá co nejdříve otevřít dopravě nejzápadnější části areálu.

Chceme docílit toho, aby nebyli zákazníci či zaměstnanci firem působících v tomto prostoru při vjezdu do areálu nijak omezováni. Dosud je zde vjezd zpoplatněn. Za potřebné naopak považujeme, aby střední část areálu zůstala i nadále uzavřena, protože se v ní nachází výroba,“ upřesnil Dufek.

Město vstoupilo do složitých jednání s podnikatelskými subjekty, které působí v bývalém baťovském areálu, v pozici vlastníka pozemků s cestami. Ty však nespravuje, od roku 2009 je má ve výpůjčce družstvo Sdružení podnikatelů baťovského areálu Zlín, které za vjezdy vozidel do areálu vybírá poplatky. Vybrané částky poté investuje do údržby silnic.

Tento systém však nevyhovuje části podnikatelů v areálu. Obrátili se proto na radnici, aby pomohla zprostředkovat zrušení placených vjezdů. „Najít řešení, se kterým by souhlasily všechny podnikatelské skupiny, je nesmírně obtížné, mají totiž rozdílné zájmy. Vyjednávací pozici města navíc komplikuje fakt, že je sice vlastníkem pozemků pod komunikacemi, na ně se ale dá vjet přes tři vjezdy, které jsou v soukromých rukou,“ dodal Dufek.

Bývalý baťovský průmyslový areál se rozkládá na ploše asi 60 hektarů. V současné době se v něm nachází 107 budov, ve kterých sídlí přibližně 200 firem. Celým územím prochází 12 kilometrů silnic, je zde také vybudovaná železniční vlečka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x