Polská groteska Noc si rýpne, dloubne a pobaví

Polsku bude věnován další večer z oblíbeného cyklu Zlínské kroky do Evropy. Městské divadlo Zlín v jeho rámci uvede slovansko – germánskou lékařskou tragickou frašku Noc autora Andrzeje Stasiuka, knihu esejů o významných Čechoslovácích představí spisovatel Mariusz Surosz a svými fotografiemi spjatými s polskou kulturou se pochlubí Kateřina Měšťánsková a Katarína Támová. Velký polský večer se koná 14. května v 19 hodin v Dílně 9472.

Noc je po dlouhé době jedna ze současných her, která má v sobě ten hluboký, temně lákavý spodní proud. Nelze ji přehlédnout, protože je úplně jiná, než ty ostatní. Otevřená formou i otázkou, co tím ten Stasiuk proboha myslel – a zda si dělá legraci z Poláků, sám ze sebe, nebo snad z těch, kdo se rozhodnou Noc inscenovat,“ řekla režisérka Barbara Herz. „Je to hra o identitě a národních stereotypech, hra o nezahojených ranách i směšnosti pokusů mluvit bez patosu o tom, co bolí a o čem se mluví tak těžce, jako třeba válka, jako třeba minulost národa. Jak snadno by taková hra mohla budit rozpaky a shovívavý úsměv. Jenže to by Stasiuk nesměl napsat slovansko-germánskou lékařskou tragickou frašku, čímž dává Noci velmi trefný podtitul. Nabídl nám temnou grotesku, vtipnou a cynickou, odkrývající mnoho z paradoxů současné doby, tak jak to umějí snad jen současní polští esejisté, vzpomeňme třeba jen Szczygiełův Gottland. Nepochybuji, že má smysl vstoupit do této Noci, plné chórů starých žen, kdákajících slepic, kradených aut, vyjících psů a mrtvých těl a nesmrtelných duší. Dotkne se, rýpne si, dloubne a pobaví. Velmi dobrá kombinace,“ uvedla.

V inscenovaném čtení Noci se představí herci Marek Příkazký, Milena Marcilisová, Jana Tomečková, Luděk Randár, Pavel Leicman, Eva Daňková, Radoslav Šopík a Rostislav Marek.

Hosty večera budou polský historik a spisovatel Mariusz Surosz, překladatelka Irena Lexová a Maciej Ruczaj z Polského institutu. Surosz diváky mimo jiné seznámí i se svou knihou s provokativním názvem Pepíci: dramatické století Čechů polskýma očima – sbírku esejů věnovaných osobám spojeným s historií Československa od jeho vzniku až do současnosti (Jan Masaryk, Emil Hácha, Klement Gottwald, Jaroslav Seifert, Pavel Tigrid, Alois Eliáš, K. H.Frank, Milada Horáková, František Kriegel, Milena Jesenská, Jan Patočka, Toyen). Obdobná kniha Suroszova krajana Mariusze Szczygieła Gottland se stala bestsellerem. Návštěvníci si v Dílně 9472 budou moci Pepíky pořídit nejen s lákavou slevou, ale i s podpisem či věnováním autora. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude ochutnávka polských specialit a polská poslechová diskotéka.

Poslední vstupenky na Velký polský večer jsou k dostání v pokladně nebo na webu divadla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x