Zlínský kraj žádá o zapsání ochranné známky k oslavám cyrilometodějského jubilea

ZLÍN - Zlínští radní schválili podání žádosti o zápis ochranné známky vážící se k oslavám cyrilometodějského jubilea do rejstříku Úřadu průmyslového vlastnictví. Informovala mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Zlínský kraj byl organizátorem výtvarné soutěže na tuto značku s cílem používat ji pro oficiální prezentaci projektu Velehrad 2013 na regionální úrovni a zároveň jsme se netajili svou ambicí dosáhnout toho, aby se toto logo stalo výtvarným symbolem oslav 1150. výročí příchodu svatého Cyrila a Metoděje na Moravu i na úrovni národní,“ řekl Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), náměstek hejtmana pro kulturu, cestovní ruch a spolupráci s církvemi.

Při zadání pravidel pro výběr nejvhodnější značky byl podle Ondruše kladen důraz na originalitu, výtvarnou úroveň, jednoduchost a srozumitelnost. Do soutěže se přihlásilo 15 navrhovatelů, kteří předložili celkem 32 nápadů. Z nich byl jako vítězný vybrán návrh Q Studia Uherský Brod.

Nemůžeme si z pozice kraje činit nárok na to, abychom řídili tak významné oslavy, do nichž je zapojena řada církevních, akademických, vládních i nevládních organizací, a to nejen v České republice, ale i v dalších evropských zemích. Zde je nutná spolupráce všech zúčastněných stran. Přesto se jako kraj, na jehož území oslavy vyvrcholí, již několik let systematicky připravujeme na to, aby po organizační stránce bylo vše dobře zajištěno. S tím souvisí i vytvoření této značky, které vnímáme jako vysoce prestižní záležitost a vážíme si toho, že byla přijata i v národní úrovni,“ doplnil náměstek Ondruš.

Logo znázorňuje svatého Cyrila a Metoděje jako dvě postavy spojené společnou svatozáří. Současně představuje počáteční písmena jmen obou bratří (C v horizontální a M ve vertikální poloze).

Tato značka bude registrována pouze jako symbol bez textu, což umožní jeho variabilní použití: v úrovni Zlínského kraje bude sloužit především ve spojení s textem Velehrad 2013, v národní úrovni pak bude aplikována se slovy Cyril a Metoděj 1150 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x