Kunovice ožívají Jízdou králů. Půl roku příprav – tři dny velké slávy

Půl roku příprav - tři dny velké slávy. Tahle rovnice vypadá zdánlivě jednoduše, jen Kunovičtí ale vědí, jak náročné je připravit Jízdu králů. Ta kunovická bude vůbec první, která se u nás uskuteční poté, co byla Jízda králů přijata na seznam nehmotného kulturního dědictví Unesco.

Program tří dnů je v Kunovicích skutečně přepestrý, od přijetí účastníků jízdy starostkou města, přes výstavy, setkání pamětníků, vystoupení uměleckých souborů či dechových hudeb, až třeba po vlastní Jízdu králů v neděli.

Koní pro tuto slavnost bude 24, jeden jediný „spotřebuje“ při nazdobení 1 600 růží, které už od zimy připravují místní skvělé tetičky, tedy lidové umělkyně, anebo jednodušeji řečeno šikovné pracovité ženy ze slováckého města.

Králem bude tentokrát desetiletý Jakub Machálek, kluk, který od malička sportuje, chodí do folklorního soboru a může se pochlubit tím, že se na Jízdě králů podílel už jeho pradědeček, děda i otec. Nikdo z nich ale nevykonával funkci nejslavnější a tak se Kuba stane rodinnou „celebritou„.

Na starost  má spolu se spoustou obětavých lidí celou velikou slavnost docela logicky starostka Ivana Majíčková.

Nejdříve snad poděkování všem, kteří se celého půl roku na Jízdě králů podílejí. Těžko bych všechny spočítala, nechci opravdu na nikoho zapomenout, každopádně díky všem můžeme v závěru týdne jako vůbec první slavit Jízdu králů se vší parádou poté, co patří do světového kulturního dědictví,“ říká Ivana Majíčková.

Paní starostko, kolik toho třeba od čtvrtka do neděle v čase oslav naspíte?

Moc toho určitě nebude, zkusím to odhadnout a tipnu si tak tři hodiny denně, tedy snad spíše nočně.

Kolik návštěvníků o víkendu čekáte?

To je moc těžké říci, určitě bude záležet i na počasí, dozajista to budou tisíce.

Od nás nebo i ze zahraničí?

Nejen od nás, pozvali jsme samozřejmě přátele ze Slovenska, ale také z Německa, ti ještě nepotvrdili. Těšíme se, že naše pozvání přijme herec Josef Abrhám, který tu má své kořeny. Určitě se objeví paní ministryně kulutury Alena Hanáková, zajímavých lidí bude spousta.

Už víte, jak si odpočinete, až v neděli večer celá sláva, ale také únavná záležitost skončí?

To vím jistě. Posedím v klidu s jezdci a rodinou krále a za všechno jim moc poděkuji.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x