Protest zemědělců. Až 200 "zpomalovadel" na silnicích kraje

Pěkně zhurta se do protestů proti rušení daňových úlev u tzv. zelené nafty a zavedení spotřební daně z vína pustili zemědělci Zlínského kraje. Už od sedmi hodin zpomalovali zemědělci traktory a dalšími mechanismy dopravu na Vsetínsku a Rožnovsku, od deváté hodiny se přidali kolegové ze Zlínska, Uherskohradišťska a Kroměřížska.

Podle zlínské krajské policejní mluvčí Jany Macalíkové se na silnice prvních a druhých tříd vydalo až 200 strojů, především traktorů, dopravu výrazně zpomalovaly, ale nepřerušovaly. „Zrušení takzvané zelené nafty je v Evropě naprosto výjimečně,“ komentoval chystaný krok vlády i důvod protestů předseda zlínské Okresní Agrární komory Petr Slovák.

Na Zlínsku zpomalovaly traktory dopravu ve třech lokalitách. Z Luhačovic do Zádveřic, dále ze Zádveřic do Liptálu přes kopec Sirákov a z Fryštáku do Holešova. „Zemědělce sice chápu, jsem s nimi solidární, ale na pokutu za to, že přijedu se zásilkou pozdě mi asi nikdo z nich nedá,“ vyprávěl u Vizovic muž ve velké dodávce.

V dvouhodinové protestní akci čekaly problémy také na řidiče autobusů. Ani ti tak nemohli garantovat včasný dojezd do cílových stanic.
Nejrazantněji si počínají zemědělci na Uherskohradišťsku, tam se do akce vydalo téměř 50 traktorů, své trasy přitom museli korigovat vzhledem k tomu, že v okrese se momentálně opravuje celá řada úseků frekventovaných silnic. V Kroměříži očekávali třicítku zemědělských mechanismů přímo na Velkém náměstí v centru města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x